Madrasah As-Saidiyyah

Himpunan Video dan Maklumat berkenaan Madrasah As-Saidiyyah serta Pengajian Kitab di http://pondok-rasah.blogspot.com

Juga koleksi video pengajian kitab Soal Jawab A-Z tentang Tasawuf oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Follow twitter saya @antusabun

Tuesday, June 30, 2009

Teknik yang tak masuk akal.

Sudah lu kitai, lu bantai, lu sekat macam-macam, lu hina, lagi jahat lu sumbat dalam ISA pastu boleh pulak lu ajak bincang dan musyawarah bagai...

Khak tuih.....

Suci dan kudus la konon!

Monday, June 29, 2009

Bahaya dia punya pusing..

Gua syak kalau ada skuad bola sepak gerombolan lawan skuad real madrid, sayur je madrid kena.. Kahkahkah..

Kena tipu je la.. Pakai plak ref dari Malaysia..Hahaha.. Mau kena 6-0

Belajar la menipu kot ye pun..

Taknak kasi cakap je la royalti tu. Tak usah la pusing-pusing. Berdebat nak? Kahkahkahkah.

Takpe, gua tau alasan lu..Hehe

Oit Muhyidin! Lu pehal?

Cakap macam takda otak. Kot takda penjual ikan lu tahan makan ayam hari-hari? Macam la semua geng lu ada kelulusan. Ada orang kecoh?

Gua perhati lu banyak cakap pasal syurga neraka skarang? Lu pulak kelulusan mana?

Pelik gua gerombolan ni. Tapi nasib baik gua iktiraf lu jadi pelawak third class dari jadi pemimpin. Terhibur gak jiwa suci gua. Gelak sket, kahkahkahkah

Macam pondan!

Eleh, kalau takut cakap je la. Bukan ajak bertumbuk pun. Sorang PM sorang lagi MB. Bukan susah sangat pun.

Yang pencacai lain memekak pehal? Tukang bagi alasan pulak tu. Kot berani jadi wakil la.. Mulut macam ayam betina. Malu gue.

Setakat cakap kat media berdengung-dengung tak yah la, tapi simpan telo.. Rais ni pun satu hal..Kahkahkah. Zaid mana? Hahaha..

Argghh.. tensionnya. Macam babi!

Kot la ajak orang pegi masjid, pegi kuliah agama tak pun bantu kelas ngaji quran berfaedah la jugak. Ni kecoh ngan senamrobik. Bahalul!!

Cukup aku tak masuk ngan benda-benda ngarut macam ni. Nak pulak poco-poco tu. Nama aje aku dah nak muntah. Kena pulak yang join mak-mak nenek yang dah putus haid. Cilake!!

Ni ke kerajaan bermaruah? Khak tuih..

Saturday, June 27, 2009

Ini debat kalau jadi memang ajaib.

Debat yang dimaksudkan ialah debat antara Tuan Guru Nik Aziz dan Dato' Seri Najib Tun Razak.

Cabaran sudah kedengaran. Gendang sudah di palu. 1 pihak sudah tak sabar-sabar dan lagi satu pihak masih busy kompang cerita Obama buat panggilan tipun. Jadi mungkin atau tak jadi kita tengok.

Ini katanya debat terbuka. Sendiri faham rakyat boleh jadi saksi... Hehe.

Kalau study sejarah, jawapan dah kita ketahui.. Tapi entahla..

Friday, June 26, 2009

Sekali lagi gua gatal nak post gambar..

Gambar gua takder ke jadah gua nak post kat sini. Post gambar kengkawan pun kira ok la ni kot. Hahahahahaha. Tapi takder saper pun yang minat Michael Jackson. Yang minat Janet Jackson adala..

Sekali gua gatal nak post gambar ni pulak

Ntah apa la budak ni carik sebenarnya... heran betul aku.

Seorang Superstar yang telah tiada.

Beliau ialah Michael Jackson. Pelbagai isu hangat yang telah beliau cipta namun suaranya dan gayanya tetap terbaik dalam kelas yang tersendiri. Meninggal dalam usia 50 bagi gua adalah kehilangan yang besar. Namun beliau yang menjadi idola besar kaum India kat taman perumahan gua, gua harap lu orang tak buat havoc hari ni. Lu nak buat havoc lu pegi main jauh-jauh kat tempat lain. Gua banyak projek hari ni nak di selesaikan.

Dengarnya beliau sempat memeluk Islam..kalau benar al-Fatihah untuk beliau.

Berita rasmi lu boleh kutip kat sini....

***

Pelik jugak hari ni, pagi-pagi sambil minum kopi Radix cap HPA 2,3 lagu dia kuar kat station radio kegemaran gua... rupa-rupanya beliau telah tiada.

Thursday, June 25, 2009

Kat US nun Camaro berapa harga?

Ni gila punya kerja. Memang bangsat sapa yang dapat AP ni. Ikut seronok mak bapak dia aje hentak harga kereta kat Malaysia ni. Lu bayangkan Mugen RR honda tu regenye rm350k. Bulu betul la.. Nak dekat-dekat harga BMW dah. Padahal kat sana ntah berapa harganya.

Kesian kat gua. Idam benda yang tak pasti. GTR makin jauh nampaknya.

Sayang sangat la nak jaga proton tu. Esok batu nesan jangan lupa buh logo proton ye.

Mufti yang pelik.

Mufti Perak la apa lagi. Senang sangat nak faham. Tak susah nak baca pikiran orang tua ni. Senang kata, mufti cap gerombolan la orang tua ni. Oit! Pegi betanding la kat Manik Urai! Ada berani ka?

Lu agak-agak kalau orang tua ni bertanding dan berkempen kena bahan tak? Haha

Lu ada Ph.D. Pangkal nama ada Dr. Apa kata lu jadi wakil gerombolan jumpa MB Kelantan. Bincang cara anak jantan. Lu keluarkan segala dalil yang lu hapal dan kitab mana yang lu hadam.. Kahkahkah.. Kesian.

Wednesday, June 24, 2009

Transformers punya pasal la ni..

Setelah melihat kepala Megatron bersepai kena tumbuk maka mood gua kembali ok..

Haha..

INI SIFAT KAPITALIS

Gua masih lagi dalam mood yang ntah apa-apa. Idea masih lagi tak kunjung tiba. 2,3 hari ni gua lebihkan membaca blog orang dan buku-buku yang tak berapa nak berfaedah. Terjumpa pagi ni artikel menarik dari brader Isham. Gua nak kongsi maklumat ni sesama kita. Menarik maksud gua kerana minda kita terjumpa arah yang berlainan. Berfikir secara terbalik pula. Bukan melawan arus!!



HATI HATI TAWARAN PAKEJ UMRAH –MATTA - melayau

KUALA LUMPUR 23 Jun - Satu kegiatan penipuan pakej umrah dikesan sedang berlaku di negara ini dengan memperdayakan bakal peserta umrah terutama dari kawasan luar bandar dengan tawaran pakej umrah semurah RM3,500 serta bayarannya boleh dibuat secara ansuran.

Sambil menyifatkan pakej yang ditawarkan itu sebagai tidak masuk akal, Timbalan Presiden Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta), Mohd Khalid Harun berkata, kos serendah itu tidak mencukupi untuk menampung segala perbelanjaan bagi mengerjakan ibadah tersebut.

Mohd. Khalid menjelaskan, bahawa kos semasa pengendalian pakej umrah sepatutnya berharga antara RM5,000 dan RM6,000, merangkumi tiket kapal terbang, pengangkutan dan penginapan jemaah sepanjang berada di Tanah Suci.


SISTEM EKONOMI KAPITALIS

Inilah sifat asli kapitalis. Inilah sifat kaum pemodal kapitalis. Dalam sistem ekonomi kapitalisma tujuan utama ialah untung.

Kapitalisma adalah sistem ekonomi yang tujuan asasnya mencari untung. Ini hakikat. Tidak perlu berdolak dalik.

Kaum kapitalis akan melakukan apa sahaja asalkan dapat untung.

Dalam sistem kapitalis – apa yang boleh di jual akan di jual. Asalkan ada untung.

Dalam sistem kapitalis – apa yang boleh di beli akan dibeli. Asalkan ada untung.

Dalam sistem kapitalis – agama, ibu, ayah, anak – semua boleh di jual – jika mendapat untung.

Kapitalisma adalah sistem ekonomi yang tidak mengira agama, bangsa atau wilayah.

Sistem kapitalis bersifat uninversal – melintasi benua, daerah dan wilayah.


SISTEM EKONOMI SOSIALIS

Sistem ekonomi sosialis ini berbeza dari sistem kapitalis.

Dalam sistem ekonomi sosialis yang diutamakan bukan untung tetapi perkhidmatan.

Dalam sistem ekonomi sosialis yang diutamakan ialah kebaikan ramai bukan keuntungan pribadi.

Dalam sisstem ekonomi sosialis pembangunan dilakukan bukan kerana ianya boleh mendapat untung – pembangunan dilakukan kerana ianya membawa manafaat untuk orang ramai.

Dalam sistem sosialis hospital percuma – kerana ianya baik untuk menjaga kesihatan semua warga. Hospital bukan untuk membuat untung tetapi memberi khidmat. Khidmat terbaik diberi bukan kerana si sakit kaya tetapi pesakit memerlukan khidmat itu.

Dalam sistem sosialis pembelajaran –sekolah/universiti – diberi percuma kerana ianya akan melahirkan warga yang berilmu. Ini perlaburan yang dananya dikeluarkan dari kantong negara. Pembelajaran bukan perniagaan. Pembelajaran ialah untuk mendidik warga berilmu. Warga yang berilmu akan berbudi dan berbahasa. Warga yang berilmu tidak membawa porak peranda.

Dalam sistem sosialis perumahan didirikan untuk semua. Membuat rumah kediaman bukan untuk mencari laba tetapi untuk memberi keselesaan kepada penduduk. Kenapa yang kaya perlu 4 bilik dan yang miskin duduk berhimpit-himpit?

Kalau dalam sistem ekonomi sosialis syarikat kapal terbang adalah milik negara. Harga tiket ke umrah atau ke mana sahaja akan dijual semurah mungkin. Bukan bermakna penjualanan tiket kapalterbang akan merugikan tetapi niatnya BUKAN untuk keuntungan maksima.

Untung yang didapati bukan akan masuk ke dalam poket individu pemegang saham. Dalam ekonomi sosialis pemegang saham ialah semua warga. Bottom Line sosialis bukan ringgit dan sen. Bottom Line sosialis ialah khidmat untuk orang ramai.

Nota:

Mereka yang menentang sistem sosialis kerana mereka tahu dalam sistem ini mereka tidak dapat melabor modal untuk memeras dan menindas kaum buruh.

Negara sosialis selalu di serang kerana kaum kapitalis tidak dapat membuat untung dan merompak harta kekayaan.

Negara sosialis diserang kerana punca-punca ekonomi negara - minyak, bijeh, sawit,emas, besi dan segala hasil bumi - tidak boleh dimiliki oleh Exxon, General Motors, IBM, Chevron, ITT, Douglas McDonald, City Bank atau HSBC.

Memang betul dan saheh di Cuba tidak ada MacDogal. Betul di Cuba tidak ada KFC. Betul di Cuba tidak ada Coca Cola.

Tetapi di Cuba – ada sistem perubatan awam yang terbaik dalam dunia. Ianya diberi percuma untuk semua warga.

Di Cuba ada sistem pembelajaran yang terbaik di dunia. Sekolah perubatan Cuba memberi kuliah percuma untuk pelajar dari negara-negara dunia ketiga termasuk dari Amerika.

Di Cuba ada sekolah sukan yang tebaik. Negara kecil yang penduduknya berjumlah 11,451,652 ini saban kali di sukan Olimpik akan mengondol berpuluh pingat emas – lebih dari India yang rakyat 1 bilion atau Saudi Arabia yang dikatakan kaya raya.

Fakta :

Paling menyedihkan ada gulungan yang menentang sistem sosialis ini bukan dari kaum kapitalis yang kaya raya tetapi dari mereka yang miskin papa kedana. Mereka ini di beri ajaran dan ditakut takutkan bahawa kaum sosialis ini tidak bertuhan.

Ini adalah hasil dari sistem pembelajaran kapitalis yang telah membuatkan orang-orang ini bebal – tidak dapat berfikir. Dalam sistem kapitalis amat-amat diperlukaan orang-orang bebal lagi bodoh agar mereka boleh terus menjadi buruh dan hamba tanpa memiliki ketinggian fikrah dan keupayaan intelek.

Sistem kapitalis ingin melahirkan kaum buruh yang setia, tidak berfikir dan tidak dibenarkan berpersatuan. Dalam sistem sosialis kesatuan buruh adalah rukun pertama.

Dalam sistem sosialis pembelajaran percuma tidak memungkinkan lahirnya orang –orang bebal. Kebebalan adalah musuh utama sosialisma.

Dalam sistem sosialis tidak akan timbul isu PPSMI - kerana dari segi keilmuan telah diketahui bahawa untuk mengajar satu- satu bahasa BUKAN melalui maths dan sains tetapi melalui sastera.

Hanya dalam sistem kapitalis wujudnya manusia bebal yang mencadangkan cara mempelajari satu-satu bahasa adalah melalui maths dan sains.

Hidup jangan jadi bebal. Fikirkan siapa yang tidak percaya kepada Yang Maha Esa - kaum sosialis atau Kapitalis Yang Menjual Gambar Kaabah?.

Terima kasih Hishamuddin Rais...

Monday, June 22, 2009

Oh! Kecewanya mereka

Betapa mereka sedih kerana tidak dapat berpadu.. Haha..

Apa lagi, offer la kat parti AKIM pulak..Kahkahkah.

Kenapa Ibrahim Ali kecewa? Dia siapa? Kenapa tak dia aja yang berpadu.. Kahkahkah.. Otak lembu!

Saturday, June 20, 2009

Idea ni bukan nak jatuhkan air muka

Gua cadang adakan musabaqah al-Quran untuk kalangan celebriti. Hadiah utama RM1 juta. Tapi jangan pakai undi sms, itu celaka namanya. Mana la tau nanti peminat insaf..

Peserta pertama gua cadang pelakon anak pontianak tu. Ntah apa namanya. Lawan dengan Siti Sarah.. Gempak tak? Tomok pun ok. Dia baru menang sejuta. Takkan tak berani?

Cadangan la..Haha

Friday, June 19, 2009

Sepintas lalu mengenai orang Mesir

Betul ke diaorang ni manusia macam kita? Gua soal sebab musykil.

***

Pehal Itali boleh kena tapau ni? Puak tu bukan penah menang World Cup pon!!

Banyak kali gua terkejut kebelakangan ni..

Pujian melambung-lambung pada pimpinan PAS. Semua senada. Seolah-olah terampun sudah dosa-dosa pemimpin-pemimpin PAS. Yang gua terkujat ialah tukang puji itu tahap-tahap panglima levelnya. Bukan pencacai.. Gila babi punya swing.

(lu bayangkan Presiden UMNO puji Presiden PAS)(Gila babi punya cerita)

Bodohla orang yang tak ikut perkembangan politik Malaysia. Terlalu seronok kisahnya mengalahkan apa jua cerita lawak yang ada terpampang kat muka tv (kecuali cerita lawak P.Ramlee). Lawaknya membuatkan Isham tukar tiub gelak berjam-jam didada blognya..

Tahniah Malaysia. Gua tunggu lagi lawak lu..Heh.

Kot la jadi jambatan ke tiga nih!

For sure Singapore besar Johor pasni.. Kahkahkah..
Jual pulak air murah gila, tambah lagi bangang beli balik harga mahal.. Kahkahkah..

Gua terfikir.. Apa yang rakyat Singapore pikir pasal IQ pemimpin Malaysia??

Sedih gua.. Pemimpin negara gua IQ tahap lembu.

***

inilah nasib!!

Thursday, June 18, 2009

Mamai lagi puak-puak ni rupanya..

Ingat yang menang besar PRU lepas tu sebab parti ko gagah sangat ke? Haha.. Mimpi la lu..

Lu menang sebab orang benci UMNO la ngok! Mamai ke apa?

Masih mau berpadu-padu lagi ke?

Wednesday, June 17, 2009

Kabur sangat UG NI..

Lembab sangat. Terlalu main-main. Ini hal besar la dol! Bukan cerita nak beli susu anak.

Nasa ni pun satu. Lama menyepi bila orang dah kecoh. Tapi bila Najib bersuara, tak nyempat-nyempat pulak menyahut.. Eh! Lu ni pehal? Lu hati ke parti mana?

Gua tau bab wala'-wala' ni. Tapi sang Jebat dah bilang, sanggah je cepat-cepat kalau pemimpin main katun camni. Kang makan dek anai-anai lu rajin ke nak meracun?

Penyokong PAS ni bukan bungko. Asik bila ceramah mesti cerita kebusukan UMNO dan sejarahnya. Rakyat secara auto akan dapat tangkap secara direct. Nama pun penyokong, lain la kalau atas pagar. Confirm terpinga-pinga....

Arghh!!

Ni kajian gua.. dari apa yang gua paham!!!!

Apa yang dapat saya kongsikan sedikit mengenai UG ini yang saya dengar sendiri penjelasan panjang lebar dari TGHH dalam keadaan fizikal saya yang waras dan kini pula sedang menulis pun saya masih berada dalam keadaan waras mental dan fizikal saya. TGHH menerangkan kepada kami ; 'Unity Government' bukan bermaksud untuk membawa PAS masuk kedalam BN atau berkahwin dengan UMNO!!! UG yang dimaksudkan oleh TGHH ialah satu lontaran idea untuk menubuhkan kerajaan perpaduan tanpa pembangkang dan semua parti politik duduk sebagai kerajaan dengan di dominasi oleh pemimpin Melayu yang kebetulan menjadi majority terbanyak dalam Parlimen

Gua - Lu tengok tulisan bold warna merah. Tanpa pembangkang bermaksud? Apa yang gua paham maknanya UMNO still dapat peluang memerintah. Gua tak pedulik yang lain tu. PAS ke, DAP ke atau PKR sekalipun. Gua cuma nak ialah UMNO itu pupus lepas ni. Cukup kenyang sudah diaorang ni makan. Takkan nak bagi peluang lagi?

Isu di Perak! Ada diaorang bagi peluang? Ada nak bincang elok-elok kalau tak pun bubar DUN dan lawan sekali lagi? Yang gua nampak, mereka ini rakus. Membelakangkan demokrasi. Mau lagi JV dengan puak-puak mabuk ni?

Ni perpaduan yang macam mana? Apa yang gua nampak, geng-geng rasuah akan terus mentekedarah rasuah. Yang bantai ulama dan agama puluhan tahun masih lagi punyai kuasa. Lu yang punya idea perpaduan ni dah fed up sangatkah nak beri tentangan sampai nak berpadu+an dengan puak-puak gila ni?

Lu dengan geng-geng PR pun masih lagi bertatih macam bayi tak cukup susu badan, ada hati pulak nak bermesra dengan musuh ketat lu puluhan tahun. Wei!! Come on la.....

Malaysia ini hebat!!

MALAYSIA BERSAMA 6 NEGARA AFRIKA PUSAT JUAL BELI ABDI –mkini

Kerajaan Amerika pagi ini mengeluarkan ‘Laporan Jual Beli Manusia 2009’.

Kerajaan Amerika Syarikat telah mensenaraikan Malaysia sebagai pusat jual beli hamba abdi.

Hanya enam negara Afrika – Chad, Eriteria, Mauritania, Niger, Swaziland dan Zimbabwe memiliki taraf yang sama dengan Malaysia.

Malaysia telah gagal untuk mengubah perangai walau pun tahun 2007 telah dipindahkan dari senarai hitam ke negara yang sentiasa di beri perhatian.

Malaysia telah gagal membuat apa apa perubahan untuk memperbaiki taraf pekerja yang dijadikan hamba abdi, penyuludupan manusia dan jual beli manusia sebagai pelacur.

Malaysia adalah diantara 17 negara yang mungkin di kenakan sekatan ekonomi, tidak mendapat bantuan dan tidak dibenrkan berniaga dengan Amerika Syarikat.

Media Malaysia selalu menulis bahawa Malaysia cukup unik. Media Malaysia amat suka dengan Guiness Book of Record dan Malaysian Book of Record. Hari ini apabila Malaysia disenaraikan maka Malaysia wajib berbangga kerana telah tersenarai kah kah kah.

p/s: Jadi ke cadangan hendak membawa masuk amoi China sebagai pembantu rumah kah kah kah.

tukartiub

Monday, June 15, 2009

Menyampah betul aku kalau orang janji tak tepati ni.

11.00AM - Marriot Putrajaya.
Gua parking kereta cepat-cepat. Ingatkan dah lambat..

12.32PM - Marriot Putrajaya.
Gua sedang maki-maki dalam hati dan sumpah seranah secara telepati pada yang buat temujanji macam lahanat ni. Gua harap dia terima signal gua...

***

Baik gua pegi memancing macam ni!

Saturday, June 13, 2009

Anak itu yang ajar kita..

Pagi tadi gua jumpa satu artikel. Cukup menarik. Gua tak copydanpaste macam biasa sebab gua malas. Artikel yang buat gua insaf.

Dalam bentuk bercerita. Kisah seorang lelaki berhenti singgah kedai makan dan didatangi seorang budak berumur lingkungan 12 tahun. Senyuman manis dibibir. Ditolak dengan baik namun masih menguntum senyuman. Diwajah tiada gambar erti penat dan jemu. Mulut tak berhenti memanggil pelanggan.

Penulis cerita yang kagum kesungguhan sang budak lalu menghulur satu note merah. Namun tak lama note merah ditangan sang kecil kerana cepat sahaja berpindah pada pengemis yang buta. Hairan sang penulis lalu bertanya kenapa, dijawab dengan senyuman manis masih diwajah bahawa dia bukan pengemis. Ada tulang 4 kerat anugerah tak ternilai perlu disyukuri dengan bekerja disamping masih terngiang ditelinga akan nasihat siibu untuk bekerja sebaik mungkin untuk rezeki yang halal.

Penulis terkesima.. Anak itu istimewa dan pastinya sang ibu adalah wanita terhebat. Rupanya masih lagi wujud insan semulia mereka.

Aku bilang kalau..

Kalau aku tempeleng budak-budak melayu kat tepi jalan yang gelak-gelak tapi minum arak ok tak?

Pendapat?

Friday, June 12, 2009

Kerajaan perpaduan

Sudah-sudah la benda alah ni. Apa yang pentingnya gerombolan tu? Apa yang kurangnya parti dalam pakatan tu? Kenapa degil sangat ni?
Kenapa tak berunding dengan parti AKIM je?

Kisah seorang Tan Sri.

Dalam sebuah majlis, seorang usahawan berbangsa Cina yang juga bergelar Tan Sri sedang ditemuramah oleh seorang wartawan. Duduk berdekatannya adalah 2 orang jurutera, anak beranak berketurunan India yang bekerja dengan syarikat Tan Sri tersebut. Berikut adalah perbualan mereka,
Tan Sri: Kerajaan perlu bertindak adil dalam pengagihan kek ekonomi negara. Tidak boleh ada diskriminasi terhadap kaum bukan Melayu. Kontrak antara orang Melayu dan bukan Melayu mesti diberikan sama rata demi keadilan. Lagipun bangsa kami banyak menyumbang kepada kemajuan negara walaupun kami digelar sebagai kaum pendatang. Setelah bersusah payah
semenjak sebelum merdeka, maka wajarkah kami dinafikan hak sebagai warganegara. Orang Melayu perlu lebih berkompromi dengan kaum lain untuk maju. Liberalisasi perlu dilaksanakan dengan meluas dalam semua sektor demi mencapai kesamarataan antara kaum.

Wartawan: Tan Sri, boleh saya tahu sudah berapa lama 2 orang jurutera ini bekerja dengan Tan Sri?

Tan Sri: Oh... sudah lama. Praba ni dah bekerja dengan saya hampir 30 tahun sejak syarikat ni ditubuhkan lagi. Malah anaknya pun sekarang bekerja dengan saya lebih 10 tahun. Mereka ini adalah pekerja saya yang paling berdedikasi dan banyak menyumbang kepada kemajuan syarikat.

Wartawan: Kalau begitu, apa kata Tan Sri berikan sebahagian saham syarikat ni kepada mereka berdua. Lagipun mereka sudah lama bekerja dengan Tan Sri, malah banyak menyumbang kepada syarikat sepertimana kata Tan Sri tadi.

Tan Sri: Eh.. mana boleh! Ini syarikat saya. Lagipun saya dah bayar gaji yang mahal kepada mereka berdua dan saya tak pernah halang pun jika mereka nak kumpul harta. Mana boleh senang-senang saya nak bagi saham syarikat saya pada mereka.

Wartawan: Macam tu jugalah perasaan Melayu. Tanah ini asalnya milik orang Melayu. Milik raja-raja Melayu. Lepas tu orang bukan Melayu macam Tan Sri pulak nak mintak hak sama rata dengan alasan kerana telah banyak menyumbang.. Tan Sri rasa wajar atau tidak permintaan tu?

Tan Sri: ............ ......... ......... ......... ........

Kisah di atas merupakan sedutan daripada kisah benar yang berlaku dalam sebuah majlis perasmian kilang di Gemas, Negeri Sembilan.

Gua copy kat sini.

Thursday, June 11, 2009

Kebebasan bersuara kepala hotak ko!

Gua terus-terang setuju yang amat sangat SIS diharamkan. Tak perlu panjang-panjang isu ni. Haram je terus!!

Ada bangkangan? Gua hanya ucap kepala hotak ko! Ini cerita perempuan mengaku Islam putar ajaran Islam. Sikit lagi mau hina Islam. Bukan persoalan kebebasan bersuara. Ikut sangat la idea yahudi tu.

Antara yang kontroversi:
Bangkang fatwa tentang yoga.
Setuju perempuan jadi hakim syariah.
Sokong IFC.
Sokong perempuan jadi imam solat.
Sokong Ayah Pin dan pengikut atas dasar kebebasan beragama.
Menentang pemakaian tudung di kes SMK Teluk Sentang.
Tafsir poligami ikut suka tekak.
Menentang JAIS isu tangkapan pelayan bar.
Menyokong kongsi-RAYA dan meminta majlis ulama turut serta.

Takkan hal macam diatas masih boleh kompromi atas dasar kebebasan beragama? Celaka pada SIS dan mereka yang membantunya survive. Takda politik kat sini..Harap paham!

***

Komentar ajaib di sekitar pelancaran buku MAN OF THE YEAR!!

"Najib mempunyai personaliti yang betul-betul penyabar, saya sudah hidup lama , sudah setengah abad, saya tak pernah jumpa orang yang sabar macam dia.

"Saya harap semua suami ikutlah perangai Datuk Najib, kalau isteri nak marah, biar dia marah, biar dia luahkan dulu perasaan dia. (Rosmah)

Perdana Menteri mempunyai tiga personaliti yang unggul iaitu kesabaran luar biasa ketika berdepan masalah, pendengar yang baik dan pembuat keputusan yang tepat kerana mengelak membuat keputusan ketika marah, sedih atau tertekan.(Zahid Hamidi)

Buku ni cerita pasal apa? Buku ini kisah benar atau macam novel Harry Potter? Mahal tak? (Gua)

Wednesday, June 10, 2009

Isu Indonesia

Sebulan dua ni banya cerita Indonesia. Kisah cinta Manohara, kisah Ambalat dan yang terbaru amah bernama Siti Hajar kena dera. Gua tengok wajah Siti Hajar pastu bayangkan itu kakak atau adik gua, tentu-tentu majikannya menyesal hidup atas muka bumi ni gua kerjakan.

Seakan magik, isu di Malaysia ni bermusim. Kalau eksiden, semua benda nak eksiden. Kalau cerita ular sawa, manjang aja cerita ular sawa makan bukan-bukan. Kalau cerita artis kahwin atau cerai, manjang tu jugak la cerita yang terpampang kat dada akhbar. Kalau cerita bangunan runtuh, sendiri mahu faham. Sama jugak cerita komunis, ahlong, rempit, rogol, culik dan lain-lain..

Tapi isu Indonesia ni agak cepat padam. Kisah Manohara ni pun gua masih confuse. Sapa yang betul dan sapa yang salah. Sama jugak isu Ambalat. Senyap aje. Persoalan gua, kerajaan tetap bising isu bukan-bukan. Isu perpaduan la, muzakarah la, BI dalam SPM la. Langsung tak mencambah minda dan lembab tangkap isu semasa.

Jadi rakyat takda stand. Pendirian tetap takda. Kejap simpati, kejap geram, kejap takut dan bermacam kejap lagi. Terlalu lemah..

Tuesday, June 9, 2009

Kang kata bangang kang marah pulak!!

Orang suruh buat lain, lain pulak mangkuk tingkat ni fikir. Jenuh jerit-jerit suruh mansuh PPSMI, mangkuk ni tenang buat benda lain. Tak sape marah lu nak ada kan atau wajibkan subjek BI tu dalam SPM ke, PMR ke, UPSR ke atau kat tadika sekalipun. Lu nak wajibkan BI tu dalam STAM sekalipun takder sapa yang nak larang. Lu nak tingkatkan jam kredit BI tu pun takpe.

Yang orang bising ialah sebab lu BI kan matematik dan sains. Sebabnya apa? budak akan susah kuasai matematik dan sains dan tak meningkat pun BI budak tu. Budak takkan mesra ngan subjek tu. Orang dah kaji benda ni lama dah. Lu google la tengok.

Macam mana lu boleh jadi menteri ni???

(Macam mana la si nasa ni boleh ada idea nak bermuzakarah ngan orang bangang macam ni?)

KUALA LUMPUR - Sasterawan ulung Inggeris, William Shakespeare pernah berkata: to be or not to be, that is the question.

Petikan pujangga itu bermain di fikiran apabila dirujuk sama ada bahasa Inggeris patut dijadikan mata pelajaran wajib untuk lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin melontarkan persoalan itu untuk dibincangkan oleh orang ramai dan bagi kerajaan mendapatkan maklum balas.

Katanya, beliau dimaklumkan bahawa ramai pelajar di luar bandar akan gagal SPM jika bahasa Inggeris dijadikan mata pelajaran wajib untuk lulus.

"Dengan itu, saya tidak fikir ia (tidak menjadikan mata pelajaran bahasa Inggeris sebagai mata pelajaran wajib untuk lulus) memenuhi tujuan kerana bahasa Inggeris adalah bahasa yang amat penting yang kita gunakan dalam kehidupan seharian kita," katanya semasa merasmikan penubuhan Persatuan Alumni Maktab Kirby yang baru di sini semalam.

Menurut beliau, untuk meningkatkan kualiti kemahiran dan penguasaan bahasa Inggeris di kalangan pelajar, pengajaran mata pelajaran bahasa Inggeris perlu dilakukan oleh guru berkelayakan.


***

Kalau kaji nak naik minyak ngan tol tu 2 saat pun lu boleh keluar keputusan. Esok gua nak cadang la kalau nak pegi kubur lu suruh orang buat tol..amacam?

Nak bermuzakarah atau berzakarah pun gua pedulik apa!!!!

Gua sebenarnya malas nak bercerita hal-hal dalaman sesebuah parti ni. Tapi bila isu muzakarah atau muqabalah yang parti PAS nak buat dengan parti gerombolan ini ingin di wujudkan gua terbau tikus. Mana arah sekalipun atas, bawah, kiri, kanan, depan atau belakang gua tetap tak nampak rasionalnya. hanya retorik yang mengundang bala yang cukup besar. Di lakukan dalam situasi yang bukan situasi menang-menang.

Kenapa gua cakap macam ni? Cukup mudah kerana gua kembali pada sejarah. Sejarah sudah cukup untuk mengajar. Puak-puak yang memekak nak bermuzakarah ni dulu selalu cerita hal-hal sejarah politik tanahair dan dunia. Ntah mana jembalang yang merasuk, boleh pulak timbul idea nak bermuzakarah tentang perpaduan dan ntah apa-apa binceknya lagi.

Penjelasan yang sampai pada penyokong takda. Penerangan samar-samar. Pihak musuh sudah mendepa tangan untuk sahut idea muzakarah. Ke tak pelik namanya. Puluhan tahun sebelum ni pihak lawan melekeh-lekeh isu muzakarah dan juga debat anjuran parti PAS ini. Dan hari ini mereka berubah dan gua pasti hasil dari impak PRU12 yang lepas.

Secara ringkasnya, gua tak akan berkompromi dengan hal-hal bangang sebegini rupa. Mereke-mereka ini perlu di jatuhkan. Paling lambat PRU13. Parti tetap gua utamakan dengan parti-parti yang bersama pakatan rakyat. Kalau nak berlaku perang dalam blog ni pun gua tak kisah, hanya kerana kerja yang dilakukan sudah puluhan tahun dan banyak masa, peluh, wang, tenaga bahkan darah yang tercurah ke bumi semata-mata mahu menidakkan kuasa kuku besi gerombolan. Dan bila kita sudah di tahap ini, boleh pulak muncul sekerat dua yang berlagak pandai membelakangkan rakan-rakan seperjuangan atas dasar apa, gua pun tak pasti.

***

Woit mangkuk, buat culaan undi ahli parti la. Kita tengok sapa yang kena. Sebelum ni reti pulak refer undi kat NTV7 tu... Bila kena tang batang tubuh sendiri senyap diam sejuta bahasa..

Monday, June 8, 2009

Tak nyempat-nyempat betul mamat sorang ni.

Harga minyak dijangka naik apabila ekonomi pulih: PM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata harga minyak global dijangka meningkat apabila ekonomi global pulih. (sendiri faham bahawa minyak dalam negara jugak tak nyempat-nyempat nak naik)

Ya.. itu dia yang kita cari. Tak nyempat-nyempat. Kalau pelan selamatkan ekonomi lembab nak mampos buat kerja.

Adakah kita perlu berdoa agar ekonomi tak pulih-pulih? Ini kerana belum apa-apa kita sudah dapat perkhabaran serupa gampang!!!

Gua dalam dilema. Kenapa perlu PM gua berbicara sedemikian rupa.

Dialog doktor dan ustaz

Seorang ustaz pegi ka Hospital jumpa Doctor kerana sakit..

doctor : apa khabar pakcik

ustaz : adalah nak jumpa pasal sakit ni

doctor : pakcik sakit apa, dah berapa lama sakit

ustaz : pakcik dah ngidap 3 tahun kecing manis dan klostrol

doctor : pakcik keja apa :

ustaz : pakcik ni ustaz pension

Dalam hati Doctor " patut lah banyak undangan nih"

Doctor : Biasa lah ustaz bila umor meningkat

Ustaz : Sakit itu satu ujian jugak , di beri sehat dan sakit

Doctor : saya dah 50 tahun sentiasa jaga kesihatan , saya tak ada penyakit sikit pun tak ada semua clear, kencingmanis, darah tinggi, klostrol jantung dan buah pinggang pokoknya semua lah sehat..

Ustaz : Itu tak bolih doctor, kita mesti minta satu penyakit kalau tak yang berat ringgan pun jadi lah, sakit perut atau kaki kah..


Doctor rasa binggung dan pelik orang tua ni.

Doctor : Kenapa Plak ustaz...

Ustaz : Itu lagi susah ...kalau doctor sentiasa sehat tak ada penyakit , dua saja pilihan nya..MATI ACCIDENT ATAU UMUR PANJANG 130 TAHUN TAPI TAK DAPAT DAPAT BANGUN DARI KATIL kan menyusahkan jugak anak cucu doctor nanti...

Doctor senyum tapi nampak takut.

Doctor ; Ia tak yeh jugak ustaz !!


Wallahu a'lam


Buang stress saja....Ini sekadar ingat mengingati sesama insan saja.

p/s: gua cilok kat sini.

Pak arab ni pehal?

Kalau pegi Jaya Jusco lalu depan Audrey mau pitam sambil meleleh buih kat bibir ni…. Kahkahkah...


Aper hal pulak minah ni?

Apa motif minah ni buat muka macam ni kat media? Takkan mental sangat kena dera sampai mata pun naik juling (kononnya la, gua tak percaya)? Gua syak zaman perangai kanak-kanak Rebena dia tak abis lagi la…. Kahkahkah..

Kesian orang Indon pasal buat demo untuk kanak-kanak Rebena ni!!!

p/s: gambar gua kitai kat sini

Duit 25 juta boleh buat apa?

1250 unit rumah utk org miskin... atau

4 buah stadium hoki bertaraf antarabangsa.... atau

Sebuah stadium moden berkapasiti 20,000 penonton... atau

2 unit banglo mewah khir toyo.... atau

Bangunan pejabat moden 15 tingkat... atau

Bantuan pelajaran pd 25,000 anak yatim utk setahun.... atau

SATU LOT BUMBUNG YG TAK STABIL (TELAH RUNTUH PUN) PADA STADIUM?

Apa pilihan anda?

tapi gerombolan telah membuat pilihan yg lain dari pilihan anda...

***

(bangang nak mampos!!)

gua cilok kat sini.

Pendedahan Mustika - guru tahfiz gay

Mus baru selesai membaca majalah Mastika keluaran terbaru. Membaca tajuknya sudah gerun. Ustaz dan budak tahfiz dirasuk gay. Dakwa budak itu dia sering diliwat rakan2 dan ustaz muda di sekolah tahfiz. Bukan satu tetapi dua sekolah tahfiz. Budaya gay sudah menjadi kelaziman di sekolah tersebut.

Entahlah, sebelum ni pun Mus biasa mendengar budaya gay di sekolah berasrama lelaki termasuk sekolah agama. Tapi bila mana budaya gay ini juga diamalkan oleh pelajar tahfiz, bunyinya sangat pelik!


Huh!! akhir zaman ni memang tak terkata apa isu-isu sekeliling yang berlaku. Tadah ajer la. Dah nak jugak guna hukum British. Ape ajer la yang kita boleh buat.

Sebelum ni gua ader post cerita kesulitan guru-guru sekarang untuk didik anak bangsa. Dah susah sangat agaknya kot guru muda tu nak didik, tu yang join sekali tutuh anak murid sendiri...kahkahkah..

Apa aje la jasa Anwar Ibrahim ni pada parti PAS yer?

Dulu-dulu masa parti PAS tahun 70an dan 80an sape ajer yang nak datang dengar ceramah? Dulu-dulu masa Anwar Ibrahim belum keluar UMNO, sapa aje yang kenal parti PAS ni kan? Dulu-dulu dan sampai penghujung tahun 90an parti PAS ni jatuh naik pun, paling kuat dapat Kelantan aje kan?

Zaman gua kecik-kecik sampai sekarang ni dah boleh jadi atuk budak ntah berapa kali mata gua merah baca akhbar gerombolan serang parti PAS ni plus dengan muntah darah yang terkeluar dok sebab sakit hati sesangat gua dengan gerombolan ni. Takde pulak puak gerombolan ni mintak maaf selama ni diaorang capak ntah berpuluh-puluh pimpinan PAS dalam penjara dan ISA. Gua dulu pernah terfikir jugak, agaknya mau sampai kiamat la parti PAS ni jadi pembangkang kat Malaysia ni.

Bila aje Anwar Ibrahim di pecat dari UMNO, rakyat mula pandang parti PAS. Maka parti PAS dapatlah jadi kuat sampai sekarang. Rakyat swing dari biru ke hijau pun masa tu Anwar Ibrahim duk kena balun dalam penjara. Tak tau la berjasa atau tidak Anwar Ibrahim ni pada parti PAS. Gua tak reti nak proses persoalan akhir tu.

***

Jadinya berunding dengan gerombolan tu nape tak jemput Anwar Ibrahim sekali?

p/s: Penyokong gerombolan tolong jangan sibuk-sibuk dengan entry ni. Ini khas pada penyokong dan pimpinan parti PAS.

Apa yang tak kena dengan gambar ni?

Boleh tahan jugak ye? Israel pun tak letak gambar-gambar macam ni kat kapal terbang diaorang. Lu agak-agak, ngam tak bila nenek lu pegi umrah naik flight macam ni? Kahkahkah...

Mau pening pak arab yang jaga traffic tu. Confirm kena halau ingatkan salah landing.....

Sunday, June 7, 2009

Perpaduan ni bincek apa?

Gua cukup marah tang nak berpadu-padu dengan gerombolan ni. Idea tahap longkang. Nape taknak berpadu selepas PRU 2004 pada ketika barisan altenatif terkangkang dan tergolek. Kenapa mesti nak berpadu ketika tengah menang? Oit.. Puak tu nazak dah. Jangan dibantu, biar dia mampos..

Sakitnya hati aku. Bincang secara gelap pulak tu.. Bangang!!

Apa cerita isu Ambalat?

Ek sungguh bakal presiden Indon ni ye (Jusof Kalla)..

Kahkahkah.. Releks pak.. Nanti boleh kena penyakit gangren.. Kahkahkah..

Lepas pengangkutan awan, gula plak nak naik..

Rujuk Harian Metro 6 Jun.

Alasannya gula penyebab obesiti dan subsidi tak berguna kerana orang kaya banyak makan gula.

Kahkahkah.. Naik la. Takda hal. Lepas PRU13 kita tengok sapa pulak yang berpeluh.. Kahkahkah

Saturday, June 6, 2009

Ingatkan muktamar kat Kedah.. Ceh

2 hari gua kat Kedah. Enjoy jugak sebab dapat jumpa kawan lama. Terima kasih pada Pak in sekeluarga sebab entertain kitaorang.

Gua tak sempak pegi menara Alor Star dan Souq Bukhari.. Argg..

Friday, June 5, 2009

Aku berbangga dengan PM aku sendiri..

Kahkahkah..Macam budak-budak kompang kat tv. Kecoh seantero Malaya bila the president of the United States call our beloved Optimus Prime eh silap Prime Minister. Takda la gua kagum pun bila Obama ni call Najib. Lain la kalau Lars Ulrich ke, Max Cavalera ke, pak teh aku ke..

Kompang pun lama gak tv. Padahal takda menda pun. Sikit pun aku tak amik pusing. Tapi yang nyatanya semua cite positif je.. Ceh!

***

Tapi nape sokabar Korea cite lain? Kahkahkah..
Nape kat tukartiub pun cite lain? Kahkahkahkah

PM diasak media di China

Kalau kena asak orang boleh agak kena asak soalan apa.. Kahkahkah..

Kalau orang media yang asak tu wartawan dari Harakah, lu boleh agak tak apa yang akan terjadi? Kahkahkah

Oit! Main-main ye buat kerja..

Ingat duit abah lu ke boleh buat kerja main-main. Stadium dua ratus nak ke tiga ratus juta pun lu cincai aje ye buat kerja. Lu ingat sikit ke juta-juta ni? Kalau bagi biasiswa bebudak belajar berapa arkitek dan jurutera boleh beranak? Bagero...

Belum padam cerita stadium, kolam renang pulak airnya terkeluar kena serap dek bumi. Itu kolam renang berapa juta pulak? Oit bangsat! Orang miskin nak mati kebulur ramai ni. Lu ingat best ke lawak yang lu orang buat ni? Betul-betul manyak cilaka ini orang. Kalau gua ada kuasa, lama sudah ini orang gua hantar pegi Palestin suruh berjihad kasi cuci itu dosa..

Gua dah terkata dah ni. Ini orang kalau ada depan gua tanpa dia punya bodyguard memang makan penampar gua. Dah nak sebulan gua menyangkul kebun gua ni. Lu agak-agak berapa horse power kelajuan dan momentum pelempang gua tolak dengan rintangan angin??

Muktamar PAS sekarang!

Shhh.. Duk diam-diam. Orang tengah berucap tu...

Thursday, June 4, 2009

Tenaga Nuklear untuk negara kita, boleh tak?

Lagi gua jumpa posting Tun mahathir tentang Nuclear Power. Beliau tidak bersetuju dengan penggunaan tenaga nuklear bagi menggantikan sumber tenaga yang ada.

Gua tak la otak canggih sangat. Tapi untuk compare dengan tragedi Hiroshima dan Nagasaki adalah tidak adil. Begitu juga kes di Chernobyl di Russia. Kan berbeza situasi tu. Pada negara-negara jiran bersungguh-sungguh berlumba memajukan teknologi baru ini, kita pula bersungguh-sungguh pandang ke belakang. Takkan masih lagi nak guna arang batu. Kodi la macam ni negara gua.

2,3 hari ni pulak PM baru kita berminat dengan tenaga nuklear. Pasti ada maklumat baru tentang keselamatan untuk menggunakan tenaga baru ini yang menarik hati beliau. Come on la bro, ni kan tahun 2009 bukannya 1909.

Lagi pulak, pasti ada sebab kenapa negara-negara luar berlumba untuk menguasai teknologi ini. Gua yakin ia menjimatkan dan lebih mesra alam berbanding dengan tenaga konvensional yang ada asalkan mengikut piawaian yang telah di standardkan. Untuk sisa radioaktif pulak pasti sudah ada cara terbaik yang di gunakan bagi pelupusan, kalau tak kang ramai pulak Incredible Hulk kat Amerika nun.

Sila google untuk mengetahui lebih lanjut perihal keselamatan penggunaan tenaga nuklear ini atau hubungi Agensi dalam negara yang terlibat secara langsung tentang teknologi ini.

***

Gua syak kes IPP ni ada kena mengena dengan kroni sesorang la...hehe

Perwaja rugi RM345 juta

Asik-asik syarikat tu jugak yang rugi, Takder dah ke syarikat lain. Asik dia ajer la yang kena suntik. Tak perwaja yang kena suntik, proton. Tak proton, bagi kat MAS. Itu ajer la ulang-ulang. Ni pandai niaga ke tak pandai ni?. Kalau tak pandai bagi je la kat orang lain. Buat membazir duit negara aje..

Kebun tanam-tanaman gua pun perlukan ransangan ekonomi jugak. Bagila sejuta dua, ada berani?

KUANTAN 4 Jun _ Kekurangan permintaan terhadap bahan keluli menjadi punca kepada kerugian syarikat pengeluar keluli, Perwaja Holdings Berhad (Perwaja) sebanyak RM345 juta pada tahun lalu.

Keadaan ekonomi yang tidak menentu bermula tahun lalu juga menyebabkan Perwaja mengalami kerugian sebanyak RM50 juta pada suku pertama tahun ini.

Pengerusi Eksekutif Perwaja, Tan Sri Abu Sahid Mohamed berkata, bagaimanapun keadaan ketidaktentuan itu dijangka tidak berterusan selepas kerajaan mengumumkan pakej rangsangan ekonomi untuk merancakkan kembali potensi industri keluli di negara ini.

Sekali lagi gua ingatkan gua bukan menyokong komunis....

Gua baca blog chedet. Menarik ulasan beliau. Beliau memang bergeliga gitu. Menulis lalu di puja oleh pengikut beliau. Tapi gua berkecuali. Beliau hebat menulis dan berkata-kata lalu buat orang terpesona. Tapi gua lagi terpesona dengan komen kat bawah posting beliau. Lagi bergeliga gitu..... kahkahkahkah

By nmjnh on June 4, 2009 12:46 PM

Apakah perbezaan ahli Melayu dengan ahli bukan Melayu yang menganggotai PKM? Kenapa segelintir ahli PKM Melayu diterima kembali keMalaysia spt Samsiah Fakeh?

4. Chin Peng bukanlah orang yang pertama yang memberontak melawan British. Sebelum Parti Komunis Malaya (PKM atau MCP - Malayan Communist Party), sudah ada Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang bergerak sebelum Perang Dunia II. Mereka tidak mendapat sokongan penuh daripada orang Melayu Semenanjung kerana mereka cenderung ke kiri. Dengan itu perjuangan mereka tidak begitu berhasil. Namun terdapat beberapa pertubuhan yang secara tidak langsung mewarisi perjuangan mereka. Malay Nationalist Party atau Party Kebangsaan Melayu, Angkatan Belia Insaf dan Putera adalah di antara pertubuhan yang meneruskan perjuangan KMM. Mereka juga tidak mendapat sokongan daripada majoriti orang Melayu kerana disyaki dipengaruhi oleh Komunis.

Jika UMNO hanya wujud selepas mereka yang dinyatakan seperti diatas, kenapa perjuangan mereka sebelum UMNO tidak dinyatakan secara ilmiah khusus dalam sejarah kemerdekaan tanahair?


***

Tun, sila jawap.....

Kenyataan Media: Fitnah Berkenaan Keruntuhan Stadium Sultan Mizan

Berikut adalah kenyataan media daripada pihak yang mengaku bertanggung jawap tentang keruntuhan stadium Sultan Mizan

----- mula ----




KENYATAN MEDIA: FITNAH BERKENAAN KERUNTUHAN STADIUM SULTAN MIZAN

Pihak kami membantah dengan keras wujudnya pihak yang manabur fitnah, kononnya sekutu Ultraman yang meruntuhkan Stadium Sultan Mizan. Fitnah itu dibuat bertujuan untuk merendahkan keupayaan kami yang merancang untuk membuat serang balas.

Pihak kami mengaku bertanggung jawap meruntuhkan Stadium Sultan Mizan, dan bukannya ultraman seperti yang didakwa oleh pihak tertentu.

Pihak kami telah menghantar StarScream, untuk meruntuhkan Stadium itu, sebagai bantahan kebisingan yang dilakukan oleh Jet Sukhoi. Untuk makluman, pihak kami tidak mempunyai anggota yang mampu bertukar kepada Sukhoi SU 30 MKM.


Selain itu, pihak kami juga membantah cubaan pihak tertentu yang cuba menyamar sebagai Star Scream untuk berjumpa dengan saya di dasar lautan Atlantik.


Saya dapat mengesannya kerana di pesawat itu tertera tulisan "Air France", yang selama ini tidak pernah ada pada badan Star Scream.


Oleh itu, saya menyeru kepada penyokong kami supaya melakukan protes dengan memakai pakaian gelap setiap hari pada program "1 Black Decepticon".

Kemeja-T Decepticon berwarna gelap boleh di dapati di Stesyen Minyak PETRONAS berdekatan, pada kadar RM 9.90 setelah membuat pembelian minyak sebanyak RM 30.


Sekian.


Megatron
Yang diPertua
Decepticon.




-- tamat ---

***

Sumber dari hasbullah.pit.my

Bicara kakak nasi lemak

Sewaktu aku membeli nasi lemak di gerai kakak ni, van penguatkuasa melintasi gerai tersebut dan penguatkuasa di dalamnya memerhatikan gerai tersebut tetapi terus berlalu. Kakak tersebut menarik nafas lega, "setiap kali penguatkuasa lalu akak rasa macam nak mati..takut dik! Kalau dirampas apa kakak nak buat? Ni jelah mata pencarian akak. Laki akak ni dah tak kerja. Kencing manis teruk!"

Suami kakak tu hanya tersenyum tak berkata apa-apa.
"Jangan risau kak! diorang tak kacau punya asalkan akak jaga kebersihan, meniaga di sini tak ganggu sesiapa pun, selamat tak ganggu jalan!" kata kawannya yang melepak di situ. Bini kawannya ini pun menyampuk, "Ya! Sekarang PKR memerintah sini, apa ada hal? Mereka akan tolong rakyat!"

kakak nasi lemak pun tersenyum, "Ya! PKR menjaga rakyat! Tengok kat Ampang, apa ada hal? Mereka boleh berniaga sebab kita rakyat Malaysia!"
Aku terharu kata-kata itu datang dari rakyat marhaen sebegini. Betapa besarnya harapan mereka terhadap Pakatan Rakyat yang selalu mengatakan mereka akan menjaga kebajikan rakyat.

Aku tanya adakah kakak sokong PKR?
kakak tu menjawab, "Kami akan sokong orang yang nak tolong rakyat seperti kami!"

Wahai pemimpin Pakatan Rakyat! Dengarlah suara salah seorang rakyat di sini yang menaruh harapan yang tinggi kepada kamu. Teruskanlah berjuang untuk mereka dan janganlah hendaknya terpedaya dengan pangkat dan kedudukan.

"Suara Rakyat Suara Keramat!

***

Sumber dari kulupsakah

Kalau tak sakitkan hati orang memang tak sah..

Lagi la rasa nak kutuk puak-puak yang tak reti buat kerja ni. Takderlah nak pikir sekarang ni musim cuti sekolah ke, orang tengah banyak buat kerja kat opis ke, orang tengah best honeymoon ke...ntah apa-apa la kesimpulan yang gua boleh cakap.

Semalam gua layan blog ada arahan OKT (Orang kena tahan) masa krisis sidang DUN Perak kelmarin kena datang IPD Ipoh melapor diri, tapi tak sampai sepuluh minit (baca 10 minit) arahan suruh bersurai pulak. Kalau la umah OKT tu kat Johor ke, KL ke, tak ke haru. Main talipon atau email je tak boleh ke?

Dengar cerita pakcik yang selalu joging kat sekitar SUK tu pun kena tahan gak, apa nak buat. Dah nasib badan.

Mesti encik zorro-unmasked sakit hati kan. Punyalah detail cerita semalam kat blog perancangan nak turun kat Ipoh. Siap dah set nak tido mana, sapa nak drive, alih-alih kena balik jugak. Dah gaji kena potong yer tak...

Baja tumbuhan yang canggih

Baja ada macam baja. Ada baja organik boleh kasi buah isinya manis. Rahsianya ada bahan gula merah. Berbaloi-baloi...

Baja ni pulak lagi special. Gua jumpa dalam almari rumah gua. Belek punya belek dia ada ramuan aloe vera. Perghhh!! teruja betul gua. Gua terus jumpa mak gua cakap yang gua nak guna baja ni untuk projek raksaksa gua. Mak gua terus setuju.

Pagi ni orang kanan gua akan sembur. Mesti lepas ni tumbuh-tumbuhan gua kulitnya selicin kulit fasha Sanda..


p/s Gua tak tahu mana mak gua sebat baja ni. Jadi jangan tanya gua beli kat mana menatang alah ni....

Wednesday, June 3, 2009

Gadget yang best pegi opis...(retro)

Ini antara gear-gear zaman dulu kala ketika orang dulu-dulu nak pegi opis. Gua kalau masuk opis hari sabtu ngan ahad, gambar yang gua letak kat bawah ni lah suit rasminye. Terbaik dari ladang weh!!

Seluar ngan baju tak leh la gua nak tunjuk. Boleng pulak gua nanti. Confirm abah gua kata gua buang tebiat boleng-boleng kat luar umah sorang-sorang sambil ambik gambar.. Kehkehkeh


  1. Dalam flusk tu teh o panas. Pasni ingat nak tukar perisa kopi o panas pulak. Kopi jantan dalam perancangan....
  2. Tu boot Dr. Mart tu. Gua shopping kat Jordan. Skang gua tukar boot Phua Chu kang plak. Kitai aboy punya. Wa takder sen nak beli lagi.
  3. Baldi kecik tu gua guna nak amik air dalam kolam. Apa gila nak pakai botol air mineral. Letih jari nanti.
  4. Topi tu ada 3 unit. 1 unit berharga 3 ringgit. Harap gomen tak naikkan harganya sempena kegawatan ekonomi ni. Ngamuk gua kang!!
  5. Dalam plastik kuning tu ada kain pelikat nak wat semayang. Hadiah dari girlfriend wa.
  6. Botol putih tu botol minyak hitam keta mak gua. Gua tak bawak pegi opis. Lauk pulak gua kena kutuk ngan bebudak ni karang bawak minyak hitam pegi kebun.
  7. Hose biru tu saje nak interprem....sekian.

Ambik ko ubat!!

Memang perit jadi orang miskin. Situasi yang ada sekarang semakin menghimpit. Jadi yang memekak bangga kerajaan akan bantu anda boleh la pergi ke mana-mana gua untuk bertafakur kembali. Pandangan anda salah 100%.

Sakitnya hati dah tak terbendung. Walaupun gua tak naik bas tapi dapat juga gua rasa peritnya. Cakap-cakap gomen nak bantu tingkatkan taraf pengangkutan awam rupanya adalah menaikkan tambang. Strategi cilake mana yang dia guna pakai gua memang blur sejak awal lagi. langsung taknak bantu rakyat sendiri. Kalau cukai tu kang melompat-lompat macam babi kena sunat menagih suruh orang bayar.. kalau tak bayar 1001 cara ada untuk tekan rakyat.

Apa ajer la yang positif untuk bantu rakyat!! Woii mangkuk!! orang miskin ramai la, kalau bangang tadbir pegi la cari kerja lain, tak usah memandai jadi menteri...Hamlau!!

Tambang Teksi dan Bas akan naik sebanyak 30% dan 50% tidak lama lagi. Sekurang kurangnya awal bulan depan.

Dengan kenaikan itu, menaiki teksi untuk 10km akan di kenakan caj RM10.00 berbanding RM8.00 sebelum ini.

Salahkah sokong perjuangan DS Anwar

Gelombang politik terbesar di dalam negara ini hanya berlaku sebaik sahaja berlaku peristiwa pemecatan DS Anwar Ibrahim dari kabinet dan parti Umno lebih kurang 11 tahun yang lalu. Sebelum peristiwa tersebut, gelombang politik juga pernah berlaku tatkala berlaku pertembungan merebut jawatan Presiden Umno di antara Tun Dr Mahathir dengan YBM Tengku Razaliegh yang mana mengakibatkan wujudnya Parti Melayu Semangat 46 (S46). Sebelum itu juga, Umno pernah diharamkan sebelum Tun Mahathir menubuhkan Umno Baru yang kekal hingga sekarang. Namun gelombang politik yang menyaksikan pertarungan di antara Umno/Bn dengan Parti S46 yang telah bergabung bersama PAS dan DAP tidak sehebat gelombang yang dibawa oleh DS Anwar Ibrahim selepas tahun 1997.

Saya yakin sesiapa yang membaca kembali sejarah pada awal era reformasi sehinggalah kini, suka atau tidak terpaksa mengakui bahawa pengaruh DS Anwar sememangnya banyak mempengaruhi sokongan rakyat terhadap parti-parti pembangkang yang ketika itu begitu mudah diratah oleh Umno/Bn, kecuali kekuatan kental PAS di Kelantan. Natijah daripada fitnah yang telah dilakukan oleh mereka yang cemburu serta dengki dengan pengaruh DS Anwar sehingga menyebabkan beliau dipecat dari kabinet dan parti, pembangkang terus mendapat tempat dihati rakyat. Rakyat sudah tidak lagi meyakini Umno malahan mereka seolah-olah tidak percaya tergamaknya Umno mengkhianati tokoh Melayu yang Pro Islam ini. Tetapi bak kata orang, benih yang baik dicampak ke mana sekali pun tetap akan boleh hidup subur. Secara jujurnya, parti PAS dilihat lebih banyak memakan hasil daripada peristiwa yang berlaku dan saya percaya ini adalah `kifarah' buat DS Anwar yang mungkin ketika di dalam Umno melakukan beberapa kesilapan di dalam pendekatannya.

Kini, setelah pembangkang mulai mendominasi beberapa buah negeri selepas pilihanraya Ke 12 yang lalu sehingga menyebabkan kerajaan Bn gagal memperolehi majoriti 2/3 di dalam Parlimen, sudah terdapat suara-suara sumbang terutamanya di dalam PAS yang seolah-olah menidakkan sumbangan, ketokohan dan jasa DS Anwar. Perkara sebegini tidak pernah timbul sewaktu PAS di bawah kepimpinan Almarhum Ustaz Fadzil Noor. Almarhum adalah seorang yang jujur, tidak pendendam serta bijak berpolitik. Budi Almarhum terhadap DS Anwar sudah tentu tidak terbalas. Pulangnya Almarhum Ustaz Fadzil ke Rahmatullah memaksa DS Anwar menitiskan air mata. Semua ini adalah kisah masa lampau yang amat manis dikenang betapa pemimpin bersatu hati dan sedia bermaafan. Kini, masa berubah apabila melihat kepada kekuatan yang ada pada diri masing-masing.

Pemilihan pucuk pimpinan PAS akan bermula beberapa minggu sahaja lagi. Sebagai sebuah parti yang telah kuat sudah tentu pendekatan di dalam berkempen berbeza samasekali. Saya mengucapkan syabas kepada PAS kerana sehingga kini masih tetap dengan pendirian tegas berkenaan dasar Islam mereka. Tetapi, saya kurang selesa apabila terdapat beberapa pemimpin yang sering mengaitkan pemimpin yang lain di dalam PAS sebagai `orang DS Anwar'. Apakah dosa DS Anwar sehingga beliau diheret bersama di dalam kancah perebutan kuasa di dalam PAS? Salahkah sekiranya mana-mana pemimpin PAS berbaik serta menyokong perjuangan DS Anwar selama ini? Apakah dengan menyokong perjuangan DS Anwar bermakna mereka meninggalkan prinsip mereka yang termaktub di dalam PAS ?

Semua persoalan ini tidak mampu saya huraikan melainkan pemimpin-pemimpin PAS itu sendiri. Meskipun saya seorang penyokong DS Anwar tetapi saya juga tetap menyokong serta menghormati pemimpin PAS. Memang benar, mungkin terlalu simpati saya terhadap DS Anwar menyebabkan saya ingin menyuarakan perkara ini kerana bagi saya tidak adil DS Anwar dijadikan bahan tohmahan untuk melemahkan lawan politik sesama mereka. Saya hairan mengapa wujud gelaran pemimpin ini `orang Anwar' dan pemimpin itu `orang Tuan Guru'. Setahu saya di dalam PAS pemimpin mereka adalah Presiden mereka dan Tuan Guru Nik Aziz adalah Muryidul Am mereka , tiada yang lain dari itu. Umum mengetahui bahawa Presiden PAS dan Tuan Guru Nik Aziz sendiri tidak pernah ingin berjauhan dari perjuangan DS Anwar malahan ingin dirapatkan lagi.

Harus diingat bahawa musuh sentiasa berada di sekeliling kita dan jika kita tersilap langkah, musuh akan mengambil kesempatan. Bukan tujuan tulisan ini untuk membela DS Anwar yang bukan seorang yang maksum dan bukan juga seorang Ulamak. Saya sedikit terubat apabila mendengar segala kata-kata Tuan Guru Nik Aziz berkaitan hubungan yang perlu dijaga sesama kita di dalam PR. Jangan dimusnahkan apa yang telah dibina landasannya oleh Almarhum Ustaz Fadzil Noor. Kesihan juga kepada DS Anwar yang tidak mampu mempertahankan dirinya apabila dikaitkan di dalam mainan politik oleh rakan-rakan seperjuangannya sendiri. Mungkin DS Anwar hanya mampu berkata di dalam hatinya," Kalau lah Almarhum Ustaz Fadzil masih hidup......"


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

Tuesday, June 2, 2009

Bumbung Stadium Gong Badak runtuh

Ini kerja tuhan. Manusia mampu merancang. Seeloknya apa yang kita kerjakan hendaklah seikhlas mungkin. Jadikan iktibar. Yang lepas Jaya Supermarket. Berita di Malaysia ini adalah bermusim. Kena faham tu.

Yang lepas kecoh pasal peragut maka keluarlah suara-suara manusia beri idea yang bermacam. So sekarang akan keluar suara manusia memberi idea yang bermacam jugak. Kita sebagai rakyat kebanyakan cuma boleh dengar dan angguk. Geleng pun boleh, tapi dalam hati je la.

Breaking News :The roof of the 50,000-capacity Gong Badak stadium in Terengganu collapsed at about 7.30am today.It is not immediately clear if anyone was hurt in the collapse. The cause of the collapse is also unknown. Eyewitnesses told Malaysiakini that several vehicles were crushed by the falling roof.

Cuma kita rakyat yang tidak bangang. Kita perlu untuk ketahui masalah sebenar. Mungkin ada kepincangan dalam menguruskan projek ini. Harap kerajaan dapat dedahkan.

***

Tapi macam biasa. Skrip dah ada. Bukan nak prejudis. Sendiri faham sudah la!!

Monday, June 1, 2009

Isu PKFZ atau isu LEMBU mana yang lebih penting?

Semua terpulang pada SPRM. Ini tanggungjawab lu orang. Isu lembu kemain cepat lu orang bertindak, tapi kalau kena tang buah tangan gerombolan terhegeh-hegeh buat kerja. Double standard terlampau..

Mana itu orang yang kelmarin berkokok isu lembu? Takan simpan telo?

Sapa kata orang gemuk yang hodoh tak pandai nyanyi?

Susan Boyle..

Eh, kat luar hujan ke?

Situasi gua sekarang..

Gua terlalu letih. Macam-macam kerja gua buat masa cuti. Pesal gua tak dapat cuti ala-ala penggal macam cikgu-cikgu dapat.

Gua jeles...

Semoga esok gua tak letih dan buleh buat entry baru.