Madrasah As-Saidiyyah

Himpunan Video dan Maklumat berkenaan Madrasah As-Saidiyyah serta Pengajian Kitab di http://pondok-rasah.blogspot.com

Juga koleksi video pengajian kitab Soal Jawab A-Z tentang Tasawuf oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Follow twitter saya @antusabun

Friday, July 31, 2009

Sekali-sekala gua nak jugak emo-emo macam jantan lain.

Betapa bulan 7 ni banyak menduga gua. Bercampur-baur perasaan. Di campur pulak kesibukan yang terpaksa di hadapi. Semua ni gua hanya anggap sebagai persediaan gua untuk masa hadapan. Gua kena kuatkan mental dan fizikal gua. Bukanlah bermaksud gua feeling romeo emosi cabuk bagai bila tulis macam ni hari ni, tapi gua juga manusiakan? Luahan hati gua di blog gua, gua punya pasallah.

Muhasabah diri, merenung kembali apa yang dah gua lakukan sepanjang hidup dan juga yang bakal gua hadapi, uihss.. tercabar jugak mental dan fizikal diri. Minat gua meneliti senario politik tanah air hanya menambah luka di dada. Betapa ahli politik bangsat mengajar rakyatnya zalim dan saling memijak kepala bangsa sendiri.Tak masuk akal kadang-kala...

Masuk pulak kehidupan seharian gua serta bercampur pula naluri hati yang tidak pernah puas pun seaakan mencipta perang dalam jiwa gua. 2,3 cita-cita yang belum kesampaian dan aim target gua yang tinggi dan semangat membuatkan gua masih lagi berdiri hari ni. Semua juga kerna sokongan dari orang-orang belah kanan dan kiri gua.Terima kasih buat kalian.

InsyaAllah, selagi gua bergelar manusia yang punyai otak dan hati perut, stand gua takkan berubah. Ganas-ganas gua pun takkan gua sanggup untuk mencipta perang dunia yang ke3 atau ke4.

Gua cuma melayu yang dah tak berapa nak melayu. Lelaki handsome yang kepingin GTR tapi takda duit. Manusia yang belum pasrah pada senario pilitik gampang. Idealis yang masih mengharap duit mak bapak hujung bulan.

Thursday, July 30, 2009

Banyak gila isu songsang minggu ni!!

Pertama isu saham BERNAS dibeli syarikat swasta. Sangat cilake bila perkara besar macam ni Perkasa dan Pewaris diam seribu bahasa. Umno tarak hal, benda-benda songsang ni memang hobi diaorang. Parti bangsat aka pondan la katakan.. Khak tuih!!

Kedua, isu Najib yang warak lagi suci tambah lulus lesen judi. Mungkin dapat alamat masa pegi Mekah baru ni. Kenyang la ye mentekedarah duit haram macam ni. Orang islam nak niaga elok-elok takda pulak lu sibuk-sibuk nak bantu. Cinabeng!!

Yang ketiga, isu fatwa-fatwi dari mufti kontroversi pasal perhimpunan bantah ISA sabtu ni. Lain isu lain pulak beloknya. Betullah buta kayu punya muftat..

Keempat..Arggh!! Tertekan gue bila camni.. Lain kali la gua sambung. Dah nak maghrib.

Wednesday, July 29, 2009

Encik Ibrahim memberi amaran...

"Batalkan demonstrasi atau bersedia bertembung dengan armada PERKASA"
ceh..... nyibuk je orang tua ni..

Tuesday, July 28, 2009

Cerita-ceritat tentang insurat!!!!

warish: aku ambik insuran 1st party kereta aku bila exciident baru2 ni macam2 alasan syarikat insuran tak nak bayar claim aku. hampeh punya kurnia insuran. sebiji kereta lagi dah 6 bulan tak ada roadtax pasal aku tak hidupkan insuran. biar mampus ngan insuran, bila acident bayar sendiri gak.

no2umno: Kenapa kerajaan bersetuju dgn agen insuran kenderaan menaikkan kadar insuran.Semua kereta di mestikan mepolisikan insuran first party x ader lagi third party.Udah ler keje kampong kereta pun dah tua lebih 10 thn dan dipaksa juga mengambil insuran fist party.Ha tu macam maner kerajaan nie.Mmg betul rakyat didahulukan membayar benda - benda sebegini.Kepala hotak kerajaan nie nak mampuskan rakyat .Depa x per ler guna kete free semua free.

gua: osah la lahanat!!

KWSP hanya untuk???

TheMalaysianInsider.com- KUALA LUMPUR, July 28.. The Malaysian Reserve, citing an unidentifed source today, said the Employees’ Provident Fund (EPF) was ready to fund the loan at an undisclosed rate to Prokhas, the government-owned special purpose vehicle.

The source added that Prokhas was also looking at other financing options including government bonds, private debt securities or a term loan that may give more competitive rates.

In 2008, the government said it would transfer RM5 billion from the EPF to state owned fundmanager Valuecap to be invested in undervalued Malaysian stocks. — Reuters


Dulu Valuecap.. :) Ada dapat apa-apa kenaikan dividen tuan-puan? ada? ada? Tara?????

Nak sukan kalu bayar lebih laaa......

KUALA LUMPUR - Bermula 1 Ogos ini, peminat saluran sukan di stesen televisyen satelit berbayar, Astro akan terpaksa membayar lebih.

Kenaikan bayaran sebanyak RM12 itu ekoran peningkatan kos bagi hak penyiaran Liga Perdana England (EPL) baru-baru ini, kata Ketua Saluran Sukan Astro, Lee Choong Khay.

Bagaimanapun, menurutnya, peningkatan tersebut masih rendah berbanding stesen televisyen berbayar di negara lain seperti di United Kingdom yang meningkat sehingga 532 peratus, Hong Kong (501 peratus), Thailand (297 peratus), Singapura (282 peratus) dan Australia (172 peratus). Kenaikan di Malaysia cuma 100 peratus.

***

Syukur, naik 100% je. Nasib tak naik 1000% kan? kan? kan?

......Khak tuih!!!!!

Monday, July 27, 2009

Lagi-lagi pasal perpaduan.

Gua makin keliru dengan Pekembar ni. Pesal cerita pasal perpaduan lagi? Kan lu baru je kitai Pemerintah di Kelantan. Lu tak malu ke? Lu bodoh ke sewel?

Kalau gua kat tempat lu, mau gua gaha muka gua kat jalan kasi licin. Tebal dah ni dek jobo tak tentu pasal. Gua pasti geng-geng Yahudi pun tak macam lu bila desperate.

Arghh.... MB Kelantan di katakan akan join GMI pada 1 Ogos ni. Gua nak tengok teknik lu wahai Pekembar.... Boleh lagi tak lu cerita pasal perpaduan lepas lu lepas bom asap ni nanti...??? Misteri????

Sunday, July 26, 2009

Mansuhkan ISA

Bicara sahaja di mahkamah. Anda selaku pemerintah memalukan negara. Demokrasi jadi bahan lawak. Jangan kata pelancong, orang asli pun boleh tersedak petai dengar anda melalak soal kebebasan berpendapat.

Tak kira siapa. Yang menyokong akta gila ni sebagai pondan part time. Ada ketika bergegar jantannya dan ada ketika telornya menguncup ibarat daun semalu.. Hehe

Gua dengan ini mengumumkan Ibrahim Ali sebagai raja lawak untuk pertengahan tahun 2009.

Friday, July 24, 2009

Satu menteri yang perangai ntah pape!!!!

The woman at the centre of the controversy, Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, told reporters she wanted the ordeal to be over soon to move on with her life.

'I will accept this earthly punishment, let Allah decide my punishment in the hereafter...The court has yet to tell me when the sentence will be carried out, so I would like to ask them to hasten it.

IN a new twist, part-time model Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, now says she wants her punishment to be carried out quickly and that she will not file an appeal.
Women, Family and Community Development Minister Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil expressed shock over the unprecedented sentence.

"I am extremely shocked and feel very strongly about this new development. Though it is wrong in Syariah to consume alcohol, the punishment must be fair and just," she said, adding her ministry is following the case ery closely.

"What is wrong is wrong but the implementation of the Syariah must be fair and just to everyone, including women," she said, adding in civil law there is no provision for women to be caned

YANG BERSALAH MAHU DIBICARAKAN DAN IKUT HUKUMAN ISLAM, TAPI MENTERI INI PULAK YANG TAK BENARKAN DIJALANKAN HUKUM ISLAM.. APA KOMEN ANDA?


update: Dr Lo'lo' pun sama. Akal pompuan ni susah kan tuan puan..

Merepair update:Dr Lo'lo nafi dalam blog beliau yang beliau bangkang hukuman tersebut. The Malay Mail mongak! Maaf atas ralat ini.

Prowaris ke Pewaris?

Gua tak tau yang mana satu, atau kedua-duanya share nama yang sama. Kesimpulan dua-dua ngo mangkuk. Ketuanan konon.. Khak tuih.. Tu ramai bohsia kat tepi jalan tu pegi la bela. Yang nak bela ISA tu pehal?

Boleh bagi tau aku hubung-kait ISA dengan ketuanan melayu? Lagi 1, dengan ketuanan ni aku dapat pakai Ferrari tak? Cinabeng..

Wednesday, July 22, 2009

Demo terkelakar tahun ni.

Demo yang dibuat oleh Pekembar di Ampang siang tadi. Pada yang tercengang-cengang sila google ye. Cari demo berok yang menyokong SPRM. Tak terbayang dek otak aku ada orang sebahlul ni. Hal camni pun ada. Kot demo mintak siasat umah agam Khir Toyo logik la jugak..

Aduhai!! Unik pekembar ni kan? Kan? Kan? Hahahahaha..

Situasi gua pada minggu ni, hari ni, jam ni....

Sibuk tak la berapa sangat, tapi game Mafia Wars buat gua ketagih pulak. Tengok la kalau gua dah level 400 baru ok sikit kot.... Hehe...

Sunday, July 19, 2009

Memoir Shamsiah Fakeh yang gua baca baru separuh.

Boleh tahan. Banyak kali dia kawin. Mungkin itu sebab dia teguh dan tabah.

Kesimpulan yang gua faham:
PKMM angkat senjata lantaran diharamkan pada darurat 1948. Ia asalnya sah disisi undang-undang tapi kenapa Pekembar tidak pulak? API, AWAS, PETA dan BATAS pun kena. Diharamkan pulak oleh Pihak pemerintah British. Adakah kerana Pekembar Propenjajah? Dimana laungan MERDEKA sebelum tragedi darurat tersebut?

Ini juga misteri semisteri terbunuhnya TBH...

Saturday, July 18, 2009

Gua petik kata-kata Jamil the Catman.

Makan babi taknak, tapi kalau jolok rasuah mau pulak.. Dasar amik hukum separuh-separuh..

"Melayu bangsat si pemakan Rasuah lagi hina dari Abu Lahab"

Friday, July 17, 2009

Abdurrahman

Ni punca Ahmad Said meragam malam ni..

Matematik yang kira-kiranya ikut pala otak UMNO...

Ok, ni habis bangang punyalah matematik ikut kiraan menteri-menteri label cap UMNO.

Baru tak sampai seminggu lepas bagi 11 hadiah untuk rakyat. Gua cuma boleh tersenyum je bila pak perdana menteri buat gula-gula macam ni. Nak bagi pun macam taknak bagi. Ni kira hadiah tahap sampah la ni. Tak syukur de. Buang masa.

Ok, pastu dia tambah lagi hadiah. Elektrik nak naik, tambang bas dan teksi nak naik, dan akan berlumba-lumba bermacam-macam barang akan naik. Subsidi beras dah jadi kupon beras. Pengagihan pun ntah macam-mana. Confirm terbarai. Bila pikir balik, pusing-pusing makin teruk. Tak de maknanya bertambah baik.

Manik Urai berkokok macam menang perang teluk lawan Yahudi. Tapi pengecut confirm pasal tak berani bubar dun Perak.

So? Happy?

Thursday, July 16, 2009

SPRM ni memang lembu la.

Bangang gila buat kerja. Yang besar-besar dan terang-terang tak nampak. Yang gelap gelita sengal nak mampos. Yang gerombolan punya kes langsung sepi. Reti ke tidak buat kerja? Yang bagi duit kat surau ngko nampak, yang bagi lembu korban ko nampak. Rumah besar padang bola tu buta kayu pulak ye.

Ni dah mati sorang. Confirm kecoh punyalah. Pastu masing-masing cuci tangan. Siasat punca nanti mau makan masa 18 tahun. Bodoh macam lembu!!

Siasatla Ali Rustam tu skali, Khir Toyo, KJ dan ribuan gerombolan yang lain. Takkan diaorang semua tu maksum? Kerja biarla nampak pro. Jadi peraih ikan lebih baik la kalau camni..
Bodoh macam lembu!!

Wednesday, July 15, 2009

Dah kalah tu buat la cara dah kalah!

Poyo nak mampus.. Berita media tahap longkang.. Dah terkangkang lagi mau kecoh-kecoh.. Lu kalah dah!! 6-1. Bukan 4-3.. Budak-budak pun tau lu dah bungkus..

Khak tuih...

Meh kita analisa tentang alasan.

Umno, 6 kali bagi alasan kenapa kalah. Tetap yakin rakyat sentiasa bersama kerajaan. Rakyat sayang Barisan Nasional. Setiap kali kekalahan adalah kerana faktor luaran.
 
PR, 6 kali bagi alasan kenapa menang. Tetap yakin rakyat sudah mula bersama Pakatan Rakyat. Rakyat mula yakin pada Pakatan Rakyat. Setiap kali kemenangan adalah faktor luaran.
 
Lebih kurang sama alasan. Ini aje alasan yang di ulang-ulang. Nak tahu mana alasan yang lebih relevan?
 
Kehkehkeh...
 
Dalam 7 perlawanan, point 6 berbalas 1. Perlukah lagi alasan?

Tuesday, July 14, 2009

Berdebar..

Menang? Tak menang? Menang? Tak menang? Menang? Tak menang?

Eleh, menang tipis je..

Eleh, kalah tipis je..

Skrip dah siap. Tinggal nak atur nama parti je kat sokabar esok..

Standard wartawan picisan@penjilat gerombolan..Kehkehkeh

Releven atau tidak untuk UMNO, tunggu je malam ni.

Semua terjawab malam ni. Penerimaan rakyat pada releven Ros jadi wanita pertama atau Najib jadi PM. Semua berdebar. Gua aje tidak sebab gua ada kuasa psikik.

Releven 11 hadiah Najib atau layak dibakul sampahkan semuanya terjawab malam ni. Betul atau tidak rumah agam Dr Khir 24 juta pun tunggu malam ni.

Paling penting dan tergempak ialah modal pembangunan masih jadi isu atau tidak pun tunggu malam ni..Jambatan atau pakai feri...

Semuanya orang Manik Urai tolong jawabkan. 87% peratus tu.......Kahkahkahkahkah

Suasana di Manik Urai

Berita berdasarkan laporan Topeng Perak. Den kutip jo sobab eh den kat Kajang.. Hehe..

Ada ketika suasana tegang. Ada scene bertumbuk. Ada gak yang cedera. Tapi pukul rata suasana agak panas suam-suam kuku. PDRM ada pun ada yang masih tunjuk gangster.

Maklumat dari Wartamaya pulak mengkhabarkan ada berlaku penyamaran. Menyamar bawak van SPR. Canggih!! Gua tunggu PRK akan datang. Kot-kot nyamar jadi Nik Aziz..Kekekeke.

Setakat dari pukul 13.00 tadi peratus keluar mengundi ialah 70%. Tinggi gila.. Sengit-mengit. Najib dikhabarkan pegi Mesir. Pejadah ntah. Nak tau call opis dia.. Tak tau lagi samada Ros ikut atau tidak.

Gua tak dapat maklumat dari SPR anggaran waktu pukul berapa boleh dapat keputusan untuk bina jambatan 7 juta tu. Bukak la tv pukul 8 malam kang. Gua nak makan nasik.

SPRM yang sudah terencat akal..

Imam dan ahli jawatankuasa sebuah surau di Puchong di siasat SPRM hanya kerana terima RM10,000 dari seorang adun dari DAP Teresa Kok untuk beli peralatan sound sistem surau tersebut..Abis.

Macam celaka kan? Kan? Kan?

Sunday, July 12, 2009

Rumours cilakak tentang tol!

"Any users who pay toll 80 times or more per month will be given a 20% discount. This is only for users of touch n go and smart tag system and not for those who use cash to pay for their tolls"

***

Cilakak! Gua kerja takda cuti dalam sebulan campur sabtu ahad pun baru 60 kali swap kad TnG gua.

Tak nak bagi cakap je la..

Ikut jalan lama lagi la nampaknya.

P/S goram ese nengok si najib nih!

Friday, July 10, 2009

Sedikit hal tentang Che Det

Cukup marah dia bila PPSMI mansuh. Eleh boring betul dia ni. Dia ni sape aa? PM ke bekas PM? Cuba tengok Pak Lah tu, releks je main dengan cucu.. Jadi PM balik la.. Ada bran?

Buat poll dalam blog pun cikai. Pejadah boleh undi banyak kali.. Katun betul. Dah,dah.. Gua nak pegi pekena nescafe tarik. Lagi best...

Thursday, July 9, 2009

Pondan punya Umno!!

Ajak debat kang confirm-confirm pengecut. Fakta ni lama dah gua set dalam kepala. Sejak tahun 89 lagi. Tak kira la, dari pencacai sampai ke jeneral. Spesis bapok terancang.

Lu wahai timbalan jeneral, cukup perkasa suruh PAS jawab cabaran lu. Kompang kat tv, radio dan akhbar(esok) betapa lu mau bukti yang tang mana UMNO tak islamik. Kalau skang dia mau jawab(kalau), kat mana media nak salur? Tv? Radio? Akhbar? Lu berani bagi jalan?

Lu ingat rakyat bangang? Tapi rakyat confirm tahu lu bacul. Statement puak PAS dalam Harakah lu jawab dalam media mainstream. Adil ke wahai bapok UMNO? Harakah hanya untuk ahli la pondan. Jual merata kang KDN rampas la tambi. Bengong! Lu dulu SPM lepas tak?

Takyah suruh peraih ikan jawab, tukang tangkap ikan pun gheti.. Khak tuih!!..

PPSMI bakal mansuh!

Ok, gua faham. Ini kuasa rakyat. Gerakan rakyat. Demo bagai nak rak. Siap kena sembur air gatal. Gas pemedih mata. Otai-otai anti PPSMI pedih mata. A. Samad Said pun masak kena. Pemimpin Pakatan Rakyat pun join sama. Terduduk bila kena sembur. Yang kena lapor diri kat balai polis tak silap aku ada dekat 80 orang. Kita boleh tau stand politik diaorang.

Sekarang dah mansuh. Walaupun lagi 3 tahun kuat kuasa. Pehal puak-puak BN jadi hero? Pehal berkokok puji kerja batal benda jadah ni? Lu dulu kat mana? Lu nak jadi pelakon filem tak? Jumpa Isham Rais... Kahkahkah...

Lama gua tak update blog

Sebabnya gua sibuk macam semut api. Tapi kerja macam labi-labi. Maaf ye..

***

takda kena mengena dengan babi tau..

Sunday, July 5, 2009

Nasihat ni lembut je..

Ingatlah awak tu belajar lagi. Orang dulu-dulu boleh je belajar elok-elok. Keluarga di tanahair separuh mampus kerja cari duit nak bantu awak tu belajar. Kot pendapatan 5,6 angka boleh jugak la tersenyum. Belum campur siang malam solat dan doa agar awak tu di permudahkan segala perkara. Lulus periksa contohnya..

Bukan prejudis pada yang kahwin di bangku universiti. Tapi adab pada orang-orang yang menyokong awak selama ni mana pergi? Kita tahu bukan senang belajar tu, kalau tak kang 1 Malaysia jadi lulusan universiti. Awak tambah beban tanggungjawab sebenarnya, percayalah. Kot kamu berjaya baguslah, tapi kalau bungkus, orang sekeliling bukan pesalah. Haraplah pada yang 1 selimut dengan kamu.

Namun segalanya sudah di atur. Tak la ganas sangat aku nak lawan takdir..

Saturday, July 4, 2009

Berita hepi buat gua

Family gua tambah lagi sorang hero! Horrey..

Friday, July 3, 2009

Sah-sah pengecut!

Betul tak gua cakap yang Rais ni pengecut? Dah sekarang siaran langsung dari Parlimen jadi apa? Dah macam siaran ulasan langsung.. Nape takut? Takut penipuan terbongkar? Cis, tak menakhoda zaman langsung.. Kahkahkah..

Macam mana la dia ni boleh maintain jadi menteri??

Cabar dan terus mencabar.

Terbaru Zaid mencabar Rais lagi. Dulu Rais cabar Zaid. Zaid sahut tapi Rais menikus. Ini standard. Gerombolan pengecut. Tak jantan!! Cabaran Man U berani pulak sahut. Kaedah apa yang di guna pun gua tak pasti.

MB Kelantan juga ingin meneruskan cabaran. Gua berani botak kepala kalau PM Malaysia berani sahut. Spesis pengecut jugak dia tu. Cakap kat tv ala-ala panglima perang barisan hadapan. Kalau menjerit macam nak pecah anak tekak!! Tapi gua simpati..Kahkahkahkah..

Terasa tak wahai gerombolan? Gua nganjing nh..Hehe

Thursday, July 2, 2009

Membazir budaya kerajaan Gerombolan.

Jemput Manchester United boleh jana ekonomi ke?

Makcik estet dapat makan lobster ke kalau Rooney sepak bola kat Malaysia?

Pak guard kilang dapat makan kelah ke kalau Van De Sar shopping kat KLCC?

Mat rempit merasa Hayabusa ke kalau Ferdinand makan roti gardenia kat tepi padang?

Puak ni datang untuk apa? Faedahnya banyak sangat ke? Dapat nama ke? Harum ke nama tu? Boleh kenyang perut tak wei?

Status permainan bola sepak kita tahap mana? Dah cermin diri lom? Huh!! (selamba gua termuntah)

Celaka! Cibai! Bullshit!

Teori demi teori ekonomi dah terpancut. Ada pro dan kontra. Letak satu kepala otak untuk memilih, 98% gua yakin takkan kemana. Kesejahteraan untuk rakyat seakan mustahil.

Dengan negara yang berkiblatkan pada kapitalis, gua yang bangang ekonomi semakin celik. Lubang-lubang jahanam makin membesar. Makin mudah la si dajjal dalam bumi keluar. Celaka!

Arggh! Gua hanya mampu mengeluh. 10 tahun lagi ntah di mana la gua. Nak kata belajar bangang tak jugak, tapi mungkin belum rezeki gua. Ini nasib gua dan gua pasti ramai lagi yang lebih menderita akibat dasar negara yang serupa cibai..

Dalam seminggu dua ni skali lagi sang PM umum benda yang ntah apa-apa. Hal ekuiti la, Felda la, pastu terbit ntah apa namanya gua lupa tapi bunyinya macam dijamakkan equiti tu la yang modal RM500 juta tu, ni semua gua syak nak buat benda bukan-bukan. Isu PKFZ punya besar songlap pun kerajaan berPM baru ni nak tutup-tutup. Isu lembu kemain ligat pulak inzal. Lagi sekali gua bilang celaka!!

One Malaysia is for one family only..Understand young PPSMI?

Bullshit!! Kesian rakyat untuk akan datang..Pasti.

Asal nama Tantawi ni mana datangnya?

Dari nama Sheikhul Azhar ke? Atau dulu belajar kat Tanta, Mesir?

Pehal nak bincang wacana bagai lagi? Lu tau tak lu deal ngan sapa? Kan skang lu dah kena kitai.. Lu study ke tidak sebelum lu nak berwacana bagai ni?

Last skali gua nak tanya. Sapa juru fashion lu? Pehal dah pakai serban boleh pulak pasang tali leher?

Wednesday, July 1, 2009

Al-kisah videonya bertajuk Rosmah Puaka...

Wah.. agresif betul abg polis kita bertindak. Cargas manjang. Hepi gua..

Tapi....

Agak-agak la kan, kalau keluar video Wan Azizah puaka pulak yang keluar kat youtube, cargas tak abang polis kita?

kihkihkih... dunia tu semua!!!