Madrasah As-Saidiyyah

Himpunan Video dan Maklumat berkenaan Madrasah As-Saidiyyah serta Pengajian Kitab di http://pondok-rasah.blogspot.com

Juga koleksi video pengajian kitab Soal Jawab A-Z tentang Tasawuf oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Follow twitter saya @antusabun

Sunday, January 31, 2010

Tengkorak pun berhias.(7 photos)

Asal boleh je. Ni kreatif tahap dewa ni. Tengkorak manusia plak tu. Tapi kot pakai tengkorak semut terus wa tabik spring 76 kali.

Popgive.com

Cuaca cukup panas hari ni.

Sampai gua tak berupaya nak ngapdet. Otak menggelegak. Malam kang kot cuaca macam kat Jeram kaki Gunung Ledang, insyaAllah ada la sket bahan dalam blog ni.

Saturday, January 30, 2010

UMNO yang kedekut pahit!!

Aku tak tau nak panggil apa dah kerajaan gerombolan ni. Bagi ajelah wang royalti tu. Itukan hak rakyat. Bukan hak kamu atau suku-sakat kamu. Pejadah haram mahu Awang Adek yang uruskan. Bukan dia mentadbir kerajaan negeri Kelantan. Hukum hutan banat mana pulak si UMNO rujuk?

Tu la. Orang UMNO ni sekolah pun tak tinggi. Kalau cerita tu juta-juta aje padahal muka masing-masing harap sedekah subsidi.

Lain masa gua sambung lagi ye. Nak pegi kenduri jap...

Semakin kelam.

Lim Guang Eng itu 1000 kali lebih baik dari Hassan Ali. Kalau dia fasih dan lancar berbahasa Melayu, mungkin jadi 10 ribu kali.

Tapi kenapa yang lain masih tak nampak lagi?

Friday, January 29, 2010

Tengok betul-betul. Apa yang anda nampak? (theCHIVE.com)




- Posted using Mobypicture.com

Bila kucing makin serius. Ngeri!!

Rakyat Kelantan yang istimewa.

Tetap istiqomah. Tak makan dek propaganda. Hormat ulamak, negeri digelar serambi Mekah.

Cukup hebat. MB di cerca macam-macam dan di fitah aib, rakyat tetap setia dibelakang. MB Negeri Sembilan kalau kena benda yang sama apa jadi agaknya? MB Pahang apa cerita? Lama takda isu. Last isu saman pun senyap aje. MB Terengganu? Kahkahkah.. Ni paling gelihati. Macam nak terbogel dah kena kitai dengan kaum sendiri.

Apa pun tetap respek pada MB Pakatan Rakyat la. Walaupun disensasikan dengan cerita bukan-bukan, sikit-sikit manifesto cuba jugak ditunaikan. Ye lah, nak bagi air free kat rakyat sendiri pun kena maki siang malam. Sabar ajelah.

Puak sanun tu naik harga gula pun releks-releks aje. Untuk kepentingan rakyat katanya. Kepala hotak dia la!!

Ular 55 kaki? Bosar yang teramatnya...

A photograph purporting to show a 55ft snake found in a forest in China has become an internet sensation.

It was originally posted in a thread on the website of the People's Daily, the official Communist Party newspaper in China.

The thread claimed the snake was one of two enormous boas found by workers clearing forest for a new road outside Guping city, Jiangxi province.

They apparently woke up the sleeping snakes during attempts to bulldoze a huge mound of earth.

"On the third dig, the operator found there was blood amongst the soil, and with a further dig, a dying snake appeared," said the post.

"At the same time, another gold coloured giant boa appeared with its mouth wide open. The driver was paralysed with fear, while the other workers ran for their lives.

"By the time the workers came back, the wounded boa had died, while the other snake had disappeared. The bulldozer operator was so sick that he couldn't even stand up."

The post claimed that the digger driver was so traumatised that he suffered a heart attack on his way to hospital and later died.

The dead snake was 55ft (16.7m) long, weighed 300kg and was estimated to be 140 years old, according to the post.

However, local government officials in Guiping say the story and photograph are almost certainly a hoax as giant boas are not native to the area.Via : peopledaily.com

sumber: zuzutop.com/2009/11/photo-of-huge-55ft-snake-shocks-world/

Lawak pagi buta. (thechive.com)




- Posted using Mobypicture.com


Boleh tahan gak lawaknya ye.

Cakap macam-macam kang marah. Ni gua kasi lembut sikit.

Tak cukup cipta team sendiri, sponsor pulak team lain. Geng anak beranak pulak tu. Junjung la orang putih tu tinggi-tinggi. Esok dah tersungkur ekonomi tu nanti berlakon la lagi depan rakyat.

Cerdik sangat la tu jual nama negara dengan cara macam ni. Padahal ada 1001 cara lain tanpa menyusahkan rakyat. Cukup bising bila kena tanggung subsidi untuk rakyat sendiri padahal rakyat tu jugak yang berhempas-pulas membayar bermacam-macam cukai. Cukai driver F1 tu masuk kantung negara ke?

Apa yang tinggal lagi selepas 10 tahun kalau macam ni gamaknya mentadbir?

Gambar Majlis Solat Hajat di Kelantan.

Gambar ehsan tanpa izin dari http://pinkturtle2.wordpress.com

Banyak lagi kat sana. Pegilah jengok.

Thursday, January 28, 2010

Anjing paling besar didunia

Sekadar berkongsi.

Sapa ada duit lebih? Nak pinjam...

Syurga dunia nih..

Ok. Ngam dah..

Siap dah layout baru blog gua. Berpeluh gak buat sampai lupa nak buat bakdiah qobliah maghrib. Ni makan pun tak lagi ni.

Kot lepas tengok layout baru ni si apis hpa tu masih pakai tongkat lagi tak tahu la nak cakap. Sia-sia la kerja gua maghrib tadi.

UMNO bakar gereja', Azmin tak dipanggil

Kerajaan akan menangkap dan mendakwa mereka yang terbabit dalam membakar dan mendalangi serangan ke atas gereja Metro Tabernacle, meskipun mereka ahli Umno, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hessein, hari ini.

Beliau mengulas dakwaan naib presiden PKR Azmin Ali semalam yang dia mempunyai bukti bahawa ahli Umno terbabit dalam serangan 8 Jan itu.

Hishamuddin berkata dia tidak menyalahkan Azmin kerana "beliau orang politik. Kerja beliau kerja politik. Saya tidak hendak salahkan beliau.

"Beliau hendak cakap, cakaplah, tetapi rakyat akan menilainya katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Pelan Hala Tuju Program Transformasi Kerajaan (GTP) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Hishamuddin juga menafikan Umno mengeluarkan arahan supaya serangan dilancarkan.

Beliau juga berkata polis tidak akan mengambil keterangan daripada Azmin kerana beliau bercakap atas kepentingan politik semata-mata.

Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak berkata beliau sedang berusaha mendapatkan nombor kad pengenalan dan nombor keahlian anggota Umno yang didakwa terbabit.

Hishammuddin yang juga Naib Presiden Umno berkata, Umno juga boleh membuat tuduhan kepada PKR sekiranya mahu, namun kerajaan mahu menumpukan untuk mengumpul bukti dan fakta terlebih dahulu dan tidak sekali-kali membuat tuduhan sembarangan.(Malaysiakini)


****
Uiks.. Boleh pulak sebab ahli politik ye? Mana pulak datang mazhab baru ni?

Kempen Facebook, kemenangan dibatalkan

Tujuh calon pro-mahasiswa di Universiti Putra Malaysia (UPM) dibatalkan kemenangan mereka dalam pilihan raya kampus itu Selasa lalu.

Pembatalan itu susulan mereka didakwa berkempen secara berkumpulan dan menggunakan Internet melalui laman sosial Facebook.
Semua mereka calon umum daripada 16 kerusi, mendapat surat memaklumkan pembatalan itu daripada Bahagian Hal Ehwal Pelajar UPM pada 6.40 petang semalam.

Calon-calon yang mendapat undi terbanyak di kerusi-kerusi berkenaan akan menggantikan kekosongan tujuh kerusi berkenaan.

Menurutnya seorang jurucakapnya Ahmad Faris Rakbi, empat lagi calon kumpulan itu - semuanya peringkat fakulti - tidak menghadapi masalah serupa.

UPM mempunyai 48 kerusi yang dipertandingkan, termasuk 32 kerusi peringkat fakulti - dua daripadanya di kampus Bintulu, Sarawak.

Menurut Ahmad Faris, ketujuh-tujuh calon umum itu terdiri daripada dua pelajar fakulti sains iaitu Muhammad Hazim Md Noh dan Siti Hajar Zolqarnain.

Tiga mahasiswa fakulti pertanian iaitu Mohammad Rafi Abu Bakar, Mohd Hanif Md Radzi dan Azlinda Abdullah.

Sementara masing-masing seorang dari fakulti sains perubatan dan kesihatan, Amirul Rahman Mohd Khozam dan Nurul Hanisah M Yunus dari fakulti bahasa moden dan komunikasi.

Menurutnya calon-calon yang bertanding menerima surat daripada HEP, pada Ahad lalu - dua hari selepas penamaan calon - yang melarang mereka berkempen di laman sesawang termasuk rangkaian Facebook

****

Lain kali gunalah friendster. Myspace pun ngam jugak. Hehe...

Nak tanya pengunjung..

Ingat nak tukar layout la. Amacam?

Banyak jugak produk en Steve job ni ye.

Credit: failblog.org

Wednesday, January 27, 2010

Lu tak kenal Rosmah lagi din...

KUALA LUMPUR 26 Jan. - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa bersikap seperti 'diktator' dan tidak akan mendengar pandangan ahli partinya kerana beliau bimbang muslihat yang disusun, akan musnah di tangan pengikut sendiri.

Bekas Setiausaha Biro Penerangan Pemuda PKR, Nordin Ahmad berkata, sejak awal penubuhan parti itu, segala keputusan ditentukan oleh Anwar seorang diri. (Utusan)

Lagi kepala babi di temui. Macam biasa, Hishamuddin sibuk benda lain. Pehal ntah dia tu.. Boring betul aku.

Asik-asik kepala babi. Marah Melayu pakai kepala babi. Marah India pakai kepala lembu. Gua cabar pakai kepala burung kasawari la, ada berani?

Kepala rama-rama pun orait gak.

Makluman.

Ramai-ramai menteri, paling aku boring ialah Hishamuddin. Entah kenapa...

Tau apa tandanya bila jadi macam ni wahai pak menteri?

Pasal rakyat ni tak semuanya senang-lenang. Lagi ramai yang susah miskin dari yang kaya-raya. Yang masih merempat pun riban-riban lagi.

Buat la lagi hospital yang bayar riban-riban bila sekali nak terberanak ye.

Tuesday, January 26, 2010

Sampai kiamat pun camtu gak.

Then we have a situation where a 16-year old girl is raped. But her rapist is pardoned while she is subjected to 101 lashes. And the father is made to pay a fine. And until the family agrees to the 101 lashes punishment the girl is to be subjected to 'house arrest'.
NO HOLDS BARRED
Raja Petra Kamarudin

Apa-apa ajelah.. Mereka tetap kaku sampai kiamat.

Mainan media yang kuasai rentak blogger.

Balik-balik Zul Nordin, asik-asik Zul Nordin. Apa dah takda nama lain ke?

2,3 hari ni sibuk betul gua merayau dan musafir dari blog ke blog. Rata-rata isunya pasal Aduka Taruna, kemangkatan Sultan Johor dan pasal Zul Nordin. Tak banyak cite pelik UMNO & the geng. Senyap terus isu enjin jet, PKFZ dan hal-hal bersangkut paut dengan kerja bangang gerombolan. Tup-tup hari ni keluar cite kes Anwar balik. Pandai betul media n the geng kuasai rentak berita dikalangan para blogger. Suci terus dosa si UMNO.

Cuma pakcik tukartiub gak tetap gagah merungkai cerita dalam kain dan kebangangan orang-orang belah sana. Hebat betul dia.

Wan Azizah dipanggil pulak beri keterangan. Selepas 2 tahun.

KUALA LUMPUR, Jan 26 — Polis memanggil semula isteri Datuk Seri Anwar Ibrahim,Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk diambil keterangan sebagai saksi kes liwat penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu."Saya diminta oleh pegawai penyiasat (Penguasa Polis Jude Pereira) untuk memberikan keterangan lagi."Saya hairan kerana tinggal lagi seminggu kes Anwar untuk bermula, saya dipanggil... dua tahun selepas kes ini disiasat," kata beliau kepada pemberita sebelum melangkah ke balai polis Tropicana di sini kira-kira pukul 3 petang. (Sumber dari themalaysianinsider)


Nota: Tak payah hairan. 1 dunia hairan bagaimana kes ni berjalan. Kalau ada manusia tinggal kat planet Zuhal pun dia join sekali sambil kehairanan.

Gambar lawak.

Terjumpa kat blogserius.

Monday, January 25, 2010

Aduka vs GutterMalaysia vs Idris natang.

Ok, selesai satu hal. AT dah pun menyerah diri dan bekerjasama penuh. Gentle dan berani. Beribu cemuhan dia tetap cool. Budak-budak UMNO? Ada seberani AT? Kalau baca kat komen blog AT gua ingatkan masing-masing dah sampai tahap jeneral yang dihantar perang kat Iraq nun. Realitinya? Khhaakk ttuihh..

Dulu ada gak gua link kan blog ni ngan blog AT. Tapi bile terbit kutukan makian pada sahabat dan ahli keluarga Rasulullah terus gua buang. Ni benda bukan main-main. Politik kepartian takda hal selagi mana masing-masing pro walaupun blogger UMNO suka main pondan..

Gua harap pihak berkuasa telus dan profesional. Bukan ikut telunjuk bebudak UMNO hingusan tu. Jangan lupa heret pembawa sepanduk natang tu sekali. Lama betul senyapnye...

Makin la gua konpius dunia selebriti ni.




- Posted using Mobypicture.com

Lagi blogger beruk ditemui. Ni lagi jahat sampai hina Allah!!!!

Tak tahulah gua apa nak jadi puak-puak macam ni. Ni terlebih makan taik atau tak dapat taik hari ni untuk di telan. Dari komen yang gua dapat, laporan polis dah di buat. Gua nak sangat tengok muka mamat ni kat dada akhbar agar boleh gua berfantasi bukan-bukan....
FAKAP la!!!!!!!!!!
*thanks to hapacrita, lu memang pantas macam helikopter.

Hanya tinggal kenangan.

Pilu juga bila dah tiada.
Al-fatihah.

Apa kena dia ni? Mamai ke?

Kerajaan Kelantan Diminta Ketepikan Sentimen Politik Dalam Rundingan Wang Ihsan

KOTA BHARU: Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed meminta Kerajaan Kelantan mengenepikan sentimen politik dalam rundingan pemberian wang ihsan demi kepentingan dan kebajikan rakyat.

Nota: Memang la ni sentimen politik. Kalau UMNO yang perintah Kelantan? Kan dah ada contoh mudah di Terengganu. Astaghfirullah.. Teruk sangat mamainya pokcik ni....

Tetiba pulak gua rasa tertekan...

Panas: Bila situa berlagak macam orang muda. Handal!!

Dengarnya gambar diambil dari sebuah kelab malam sekitar KK. Hebat pemimpin zaman sekarang ni kan?

Terjumpa kat loveperak.blogspot.com

Sunday, January 24, 2010

Untuk tatapan generasi akan datang.

Kita takda semua gambar pejuang. Mana yang ada bersamalah kita berkongsi. Jangan besok semua yang berharga ni luput ditelan zaman.

Risau gak kalau generasi akan datang cuma mengenali pemimpin-pemimpin UMNO, artis AF, Rosmah dan Salman Khan. Jijik bukan?

Gambar kredit pada isuhangat.net

Saturday, January 23, 2010

Kita ni tetap juga leka hingga kiamat walau sapa-sapa pun mati. Percayalah!

Yang pergi kita biarkan pegi sambil berdoa agar dia ditempatkan dikalangan orang yang baik-baik. Tapi yang masih hidup?

Masihkah tidak sedar-sedar? Nyawa ini bila-bila masa sahaja boleh diangkut pergi. Sudah semacam menjadi kebiasaan pabila pembesar mati, maka segala bentuk hiburan dihentikan dan budak-budak tahfiz menjadi buruan. Mereka-mereka yang dibidang agama pula menjadi tumpuan.

Ketika tiada sapa-sapa yang mati bagaimana pula keadaannya? Sekolah pondok menjadi cemuhan. Budak ngaji agama dipandang serong. Ada juga sempat dilabel pendokong terrorist. Keji bukan.

Kenapa tidak dijemput sahaja mereka yang menang anugerah juara lagu itu jadi pembaca quran disisi simati? Suaranya kan merdu? Pasti ramai yang nontonnya dan juga tv dan radio boleh tinggikan rating..

Berapa hari ye mereka-mereka ini boleh bersifat tawadduk dan zuhud disaat ketika pembesar meninggal? Kalau berturutan sehingga menjangkau setahun agaknya industri seni ini mungkin lumpuh. Tak gitu?

Hanya sekadar pendapat peribadi. Jangan pula disalah anggap pulak.

Friday, January 22, 2010

Pusat Pengajian Pondok Tertua Di Kelantan Musnah Dalam Kebakaran

PASIR MAS: Tiga blok bangunan sebuah pusat pengajian pondok yang tertua di Kelantan di Kampung Lubuk Tapah, di sini musnah dalam satu kebakaran pada awal pagi ini. Menurut seorang saksi kejadian, Hanipa Zakaria, 59, beliau menyedari kebakaran itu kira-kira pukul 1.45 pagi ketika hendak masuk tidur.

"Ketika itu saya terdengar bunyi bising di luar rumah dan apabila saya keluar rumah, kelihatan sebahagian satu blok bangunan sudah terbakar," katanya ketika ditemui pemberita di sini, hari ini.

Hanifa berkata beliau kemudiannya mengejutkan beberapa ahli keluarganya untuk keluar dari rumah yang terletak berhampiran dengan pusat itu.

"Hampir 70 peratus rumah saya turut terbakar, bagaimanapun saya sempat menyelamatkan sebuah kereta," katanya.

Difahamkan ketika kejadian terdapat kira-kira 55 pelajar di pondok tersebut termasuk mereka dari Kemboja.

Sementara itu Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Mas, Adnan Said berkata, pihaknya menerima panggilan kira-kira pukul 1.55 pagi dan tiba di tempat kejadian lima minit kemudian dan sempat memadamkan api dari memusnahkan bangunan berhampiran.

Katanya, punca kebakaran masih dalam siasatan dan kerugian keseluruhan dianggarkan bernilai RM785,000 melibatkan bangunan dan kelengkapan serta kitab-kitab agama.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat turut melawat tempat kejadian itu hari ini.- BERNAMA

Sayang betullah. Sejarah dan kehebatan banyak terakam kat sini.

Kreatif gak yang buat banner ni ye. Cantik..

Jangan memain. Bukan senang nak design banner macam ni. Ada point gak nak tinggikan rating. Pastu buh kat muka depan.

Oit mangkuk, isu enjin jet hilang, kronologi inkues kematian Teoh, isu PKFZ, stadium runtuh, perjalanan pilihanraya kampus, kes qazaf saiful, sensasi kawin cerai artis dan binatang misteri kat PD lu taknak buh banner skali ke? Kes Kugan pun lama senyap. Apa cerita pun gua tak tahu ni. Bagus gak buh banner banyak-banyak. Barulah warna-warni site Berita Harian ni. Canggih tak idea gua?

Khaaaakh tuuuihhhhh...

"**** you dalam 100 bahasa".

In case kena maki kat negara orang. Rasanya gambar ini boleh membantu. Gunakan jika dalam kecemasan sahaja. Tuan blog ini tidak bertanggungjawab diatas segala kesulitan yang ditanggung akibat dari penggunaan material di atas.

Ini hanya sekadar maklumat sahaja.

Credit: standardmadness.com

Boleh tahan gak CSL ni ngopy design orang lain ye.




- Posted using Mobypicture.com

Ni semua UMNO bangang punya pasal..

Dua tiga kali gak kerja gua kena reject. Sebabnya photostate guna kertas nipis. Yang dia orang pegi order yang nipis-nipis pehal?

Nak jimat?

Fakap!! Yang buat F1 tu sapa suruh?

Makcik ni mesti dah bosan dengan UMNO kan?




- Posted using Mobypicture.com

Apa bendanya makhluk ajaib yang menyerang pantai PD?

Update: Lukut kobar serangan dari sejenis ikan Yu. Tapi tak tahu yang mana... Maklumat hanya setakat ni ajer yang dia sms aku.

Adakah buaya atau jerung? Kenapa pulak ada teka-teki? Mustahil terumbu karang gua rasa.

Tidak mahu menimbulkan perasaan panik pengunjung barangkali. Nanti kurang pulak orang melawat PD ye tak? Ceh, itu lebih penting rupanya. Gua takut godzilla aje. Kena panggil kapal selam pulak nanti.

Weh lukut, msg aku apa bendanya yang menyerang kampung halaman ko tu.. Kalau ada gambar lagi bagus, mms aku skali.

Thursday, January 21, 2010

Ini hanya posting cubaan dari saya. Jangan click ye




- Posted using Mobypicture.com

Tegang berpolitik, meh layan gambar lawak sat.

Credit: theCHIVE.com

Wednesday, January 20, 2010

Peerrgghh... Nganjing gila babi punya wartawan.

Kerajaan P. Pinang lepas tangan?

CUCI tangan. Mungkin itu simpulan bahasa yang sesuai untuk menggambarkan pendirian kerajaan negeri Pulau Pinang terhadap tragedi perahu naga terbalik di perairan Pantai Macallum, Ahad lalu yang mengorbankan seorang guru dan lima pelajar Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) Chung Ling.

Umum mengetahui, pertandingan perahu naga yang begitu popular di Pulau Pinang sebelum ini diadakan di Empangan Teluk Bahang, menggantikan lokasi asal iaitu Empangan Mengkuang di Bukit Mertajam dan perairan Gurney Drive.

Keadaan yang dikategorikan sebagai stabil dan selamat merupakan antara faktor utama kenapa pertandingan tersebut diadakan di Empangan Teluk Bahang.

Bagaimanapun, sejak pakatan pembangkang yang diterajui DAP mengambil alih Pulau Pinang, ia diubah ke perairan Jeti Nelayan Bandar Seri Pinang iaitu kira-kira satu kilometer dari lokasi tragedi.

Cuba kalau buku tu RPK atau Bala yang tulis..

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap penulis buku Malaysian Maverick, Barry Wain.

Menurut beliau, penggunaan kaedah perundangan tidak akan memberikan kepuasan kepadanya malah sekadar membuang masa.

"Itu (tindakan undang-undang) hanya buang masa dan sudah pasti tidak akan memberikan apa-apa kepuasan.

->takut ke?

Chedet jadi bomoh plak..

KUALA LUMPUR, Jan 20 — Tun Dr Mahathir Mohamad today claimed the 9/11 attacks in the United States, that killed nearly 3,000, was staged as an excuse to "mount attacks on the Muslim world", saying killing as an excuse for war is not new to the US.

The former prime minister also argued that Israel was created to solve the "Jewish problem" in Europe, saying the Holocaust had failed as a final solution against the community.


****

Cuak gak gua. Ingatkan terbukak Malaysianinsider tahun 2001, rupanya chedet yang lama sangat merenung mangkuk ajaib. Kehkekeh...

Pakcik ni bertapa silap tempat kot. Hahaha...

1 Mei minysk naik sampai RM3.90 - Gua syak rumours aje ni!!

PUTRAJAYA, Jan 8 – The mechanism for fuel pricing in Malaysia has finally been finalized and controlled under one mechanism, which also takes the high and lower income group people into consideration, according to Finance Trade Minister Tan Sri Anuar Ali.

“From May 1, the fuel will be pegged at RM 3.90 per litre for RON97, while RON95 will increase to RM 3.70 per litre. However, the prices of national-made vehicles will be lowered by at least 40 percent. For example, a full-spec family sedan Proton Persona 1.6 litre engine will cost around RM 23,000.00 excluding road tax and insurance. Import tax and excise duty will be revised to only 30 percent, from the current 200 percent. Imported vehicles such as the new Toyota Camry 2.4 litre engine will cost around RM 65,000.00.” he said.

The mechanics has been said to be undertaken by a team of experts from Australia and Canada who were earlier briefed on the issue of subsidy in this country, whereas after consideration by the transport minister, they have signed the constitution that the system will be made on May 1, the day it goes into effect.

Under the new system, there will be a major effect on the existing consumers who have already purchased a vehicle and to those who are in the midst of repaying the loan of their vehicle to their financial institutions.

Ahmad Tajuddin said the government might also re-introduce a cash return annually to Malaysians who own a 1,500 cc and below vehicle. The amount have yet to be decided but he assured that the amount will compensate the price of fuel by at least half to eligible Malaysians based on bumi quota.
– SkyNet News Asia


****************************************

Pretty sure that's fake. Can you imagine the billions our gov stand to lose from removing the vehicle tax?
If they only remove the fuel subsidy they'll stand to make at least RM2 billion annually. Not to forget that some datuk or tan sri somewhere is pocketing a nice hefty sum for this e-petrol subsidy system. I'm pretty sure this will go ahead no matter what the rakyat says. Only difference right now is how it is really going to be implemented. -loafer- (bmwclubmalaysia.com)

This news can't be true. Dunno which forummer from which car club started this. Hint : Try google 'skynet news asia'. If this is true, all dead ministers will rise from their graves.
http://www.globalmalaysian.com/special/star_acms_conference/anuwar.htm

Knowing our government, when they make announcements on fuel prices, they will NEVER bundle it together with other announcements like the possibility of rebates for cars below 1500cc and the reduction of import duties. This is just a false alarm.-funfer_fahrer-(bmwclubmalaysia.com)

as i've mentioned, not sure if this piece of news is credible...and who is the so-called "Finance Trade Minister Tan Sri Anuar Ali". other forums like lowyat and autoworld are also discussing this... -king82-(bmwclubmalaysia.com)

Tuesday, January 19, 2010

Banyak jugak benda yang kita tak tahu ye walaupun cerdik.

Bagitau ajelah apa benda yang ada subsidi dan apa benda yang tidak. Kadang-kala naik meluat bilamana setiap kali kerajaan nak naikkan harga sesuatu barang, kalimah subsidi mesti terselit sama.

Dan dipenghujung perenggan pulak mesti ada ayat berbunyi "kerajaan terpaksa....". Macam sialkan?

Macam la pakai duit kocek dia tanggung subsidi tu. Haram jadah!!!

Janganlah cepat sangat lupa ye..

Ingat lagi gambar ni? Pernah jugak keluar kat media perdana masa serangan besar-besaran Yahudi laknatullah ke atas penduduk Palestin di Gaza. Dah setahun lom rasa-rasanya?

Selepas setahun sudah halalkah produk Yahudi? Masih mahu berkira pasal ekonomi? Masih mahu ngidam selera perut sendiri sambil menyumbang dana pada laknatullah tu? Fikirkan!!!

Baru setahun. Janganlah cepat sangat lupa....

Gambar gerhana paling cantik yang kita lihat tahun ni.

Credit: www.spaceweather.com

Monday, January 18, 2010

WTF!!!

Omri Buson says his "blood boils" every time he hears about the negotiations between Hamas and Israel over the release of Palestinian prisoners in exchange for the Israeli soldier Gilad Shalit.

From his point of view, Israel should have never ended last year's military offensive on Gaza without Shalit's return.

"We needed to hurt them and not have mercy ... to destroy every house till [we] found that soldier," says Buson, who dropped out of law school to open clothing shops in Jerusalem.


****

WTF!! masih pikir nak makan KFC lagi.
WTF!! Masih pikir nak beli barang Yahudi lagi.
WTF!! masih lagi ngidam Mekdi.
WTF!! masih agungkan produk Yahudi lagi masa ni.
WTF!! masih nak berkira pasal ekonomi berbanding darah Palentine .
WTF!! baru nak boikot produk Yahudi lepas ribuan Palestinian dah mati.

WTF!!! WTF!!! WTF!!!
Tak perlu terasa. Boikot je terus kalau korang ada hati perut....

Rais bersabda lagi..

Rais: Rakyat Sedar Adanya Undang-Undang Mengenai Internet

KUALA LUMPUR: Rakyat negara ini menyedari kewujudan undang-undang berkaitan dengan komunikasi dan multimedia tetapi ada yang sengaja enggan menghormatinya, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim.

"Mereka menyedarinya. Tetapi masalahnya mereka sengaja tidak menghormati undang-undang. Mereka fikir mereka akan terlepas daripada tindakan undang-undang," katanya selepas merasmikan Perhimpunan Kebangsaan Pegawai Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) di sini hari ini. -mstar

****

Lama dah sedar. Terlebih tahu pun. Undang-undang terpakai bila kena gerombolan. Kalau kena kat PR takda hal. Siap dapat elaun lagi.

Ingat aku bangang??

Lawak petang.

Tak logik langsung iklan ni. Apa kena mengena?

Credits: www.blogcdn.com