Madrasah As-Saidiyyah

Himpunan Video dan Maklumat berkenaan Madrasah As-Saidiyyah serta Pengajian Kitab di http://pondok-rasah.blogspot.com

Juga koleksi video pengajian kitab Soal Jawab A-Z tentang Tasawuf oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Follow twitter saya @antusabun

Wednesday, November 30, 2011

Ni antara contoh cakap guna otak kat buku lali

Maksum gamaknya UMNO ni mungkin.


Entah la. Tiba rasa malam ni macam nak mencarut aje.

Ni semua bala bila bodoh-bodoh UMNO   bercakap kat tv. Patutnya masa ni la buat tapisan. Bahaya pada kanak-kanak

Gambar seorang anak Ketua Jihad Negara

Memang gua keliru, caca-merba gua pandang anak Ketua Jihad ni...

Jihad tang mana????????

Ini sapa boleh tolong jawab?

Kalau iye pun nak meniaga, iye pun nak kreatif, tak perlu sampai segila ini. Songkok tu kang tak tentu arah letaknya nanti kan dah jadi masalah. Bingai betul...

Bodoh pun iye gak....

Aku pun pelik juga dengan kenyataan Najib ni..

KUALA LUMPUR, 30 Nov: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP Malaysia) merasa terkejut dengan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya jentera Umno bersiap sedia menghadapi Pilihan raya Umum ke-13 yang disifatkan sebagai 'luar biasa' dengan tindakan 'luar biasa'.

Ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor berkata, DPP Malaysia menganggap kenyataan Datuk Seri Najib sebagai bahaya kerana boleh disalah tafsir oleh pelbagai pihak, memandangkan beliau adalah Perdana Menteri dan mempunyai kuasa di negara ini.


Taktik kotor kah barangkali mungkin?

Ini lembu apa ni?



Cakap macam otak udang.. Apa dia ingat rakyat Malaysia ni sama bodoh dengan dia agaknya..

Source: Manjungmari

Tuesday, November 29, 2011

Dah la bodoh, tunjuk pulak kebodohan tu depan public



Ini sungguh babi..

Monday, November 28, 2011

Petir yang sangat cantik

Serius, gambar ini sangat cantik


[Sumber http://i.imgur.com/p5do7.jpg]

Saturday, November 26, 2011

Ijtima' Suri @ Yaqazah

Terjumpa koleksi video yang sangat menarik ini dalam kupasannya berkenaan Yaqazah atau bertemu Rasulullah s.a.w. dalam keadaan jaga.

Klik untuk lanjut

Sunday, November 20, 2011

Do you know?

Source : Stumbleupon

Saturday, November 19, 2011

Typo dua bahasa sekali



Ini baru lagend.

Friday, November 18, 2011

Berapi pedas buat taasub buta

"Pada saat pihak lain ‘mengangkat keris’ dan melaungkan-laungkan ‘hidup bangsa’ dengan merendah-rendahkan martabat kaum lain, kami di Kelantan mengangkat ‘persamaan darah’ dan keturunan di tempat yang sepatutnya serta menafikan sebarang bentuk penindasan, ketidakadilan dan diskriminasi kaum"

TGNA

Mengenal status wanita berdasar pada pakaiannya



Joking... Just joking..
Jangan marah gua :-)

Thursday, November 17, 2011

Cara lucah proses tauhu

Wow.. Ini sangat kreatif



Salute...

Robot yang bijak

Tapi mahal nak mampos. Dengan slang jawa aku ni memang ke sudah la dia nak menjawab. Enjoy...

Tuesday, November 15, 2011

Menarik!: Kenapa perlu Android untuk Blogger atau Tahi Twitter


Anda pengguna tegar internet? Twitter dan Facebook? Anda memiliki blog dan sering melayari blog-blog yang anda anggap penting dalam hidup anda? Dan posting kali ini gua akan bercerita tentang kehebatan Android. Kenapa tidak ios atau Apple? Sebabnya gua jarang explore gadget yang terlalu mahal itu.
Barangkali anda semua tahu yang kini penjualan PC seluruh dunia merudum teruk angkara penjualan Laptop dan Notebook yang semakin murah. Bahkan pakar meramalkan juga yang Laptop tidak lagi relevan untuk pengguna biasa menjelang 2016 kerana angkara tablet yang bersepah di pasaran serta semakin murah. Fungsi dan peranan smartphone juga tidak boleh di pandang enteng. Juga angkara Android dan smartphone maka Laptop yang gua miliki ini hanya di gunakan untuk editing video bagi di uploadkan ke Youtube dan mendownload ROM. ROM itu tak perlu gua ulas panjang.
Perenggan pertama tadi gua tulis kehebatan Android dan apa kena mengena dengan penggunaan seharian kita kepada komputer. Sini gua ulas…
Blog: Memang leceh untuk kita buka satu-persatu blog dan menjadi masalah kalau purata blog yang kita kunjungi melebihi 100 biji sehari. Terutamanya blog politik. Tahukah anda yang kita kini boleh menggunakan Googe Reader dan dengan Android perkara sync itu dapat kita lakukan dengan mudah. Blog yang bersepah dengan iklan boleh kita hindarkan dengan mudah, sangat ringan dan pantas dan semestinya menjimatkan masa dan yang paling penting anda tidak akan tertinggal walau satu pun artikel. Banyak apps percuma yang boleh didapati di Market Apps Android dan boleh kita muat turun untuk digunakan. Antaranya GReader dan NewsRob. Gua biasa menggunakan NewsRob sebab antaramukanya yang simple dan pantas.
Dengan aplikasi Reader ini juga boleh kita kongsikan link dengan rakan-rakan melalui Google+, Facebook, Email dan Twitter. Lebih celaka lagi jika anda muat turun aplikasi ReadItLater, artikel blog tersebut boleh diemailkan pada sesapa sahaja yang berada dalam contact list anda. Memang jahat sungguh. Hanya dengan 2 atau 3 klik sahaja tugas anda selesai. Copy Paste langsung tidak di gunakan untuk task ini.
Bagi aplikasi blogger pula gua menggunakan Bloggeroid dan BlogIt. Dengan BlogIt, anda bahkan boleh set label untuk entry anda. Terkesima tak? Manakala Bloggeroid pula kerana antaramukanya yang simple, upload gambar sekali banyak dan support multiblog maka ia adalah pilihan gua.
 
SC20111114-192231
Yang ni adalah antaramuka NewRob dan anda boleh lihat kumpulan yang dalamnya ialah blog yang telah gua klasifikasikan kecenderungan entrynya.
SC20111114-192242
Blog di bawah kumpulan politik. Yang nombor tu ialah jumlah artikel yang belum gua baca. Kalau pagi biasanya all articles tu cecah ratus-ratus.
SC20111114-192324
Antara muka blog Paul Tan yang gua bukak. Simple dan tidak serabut. Full artikel so takyah sambung ke browser.

SC20111114-192333
Ready to share? Long klik on article. FB boleh, tweeter boleh. Nak email artikel pun boleh, tapi kena install ReadItLater dululah.

SC20111114-192213
Yang ni gua guna tulis entry hantar kat blog. Sangat simple dan pantas Bloggeroid

Facebook: Yang ini gua malas nak ulas lebih panjang sebenarnya sebab dalam nokia yang cokia pun ada aplikasi ini. Cuma gua nak tekankan disini andai anda pernah menggunakan aplikasi facebook Android yang bernama Friendcaster maka anda boleh upload gambar secara banyak-banyak serta set album mana yang anda ingin gunakan. Dengan friencaster juga ada boleh melihat siapa yang like status anda atau orang lain di timeline tanpa perlu anda membuka browser yang ada dalam smartphone. Gila kejam….
Juga dengan aplikasi Friendcaster ini anda boleh set Favorate Groups dan page yang anda Join dan Like. Nak padam status yang dah di post pun boleh. Friendcaster ini boleh di dapati di market secara percuma atau versi berbayar. Terpulang pada andalah untuk pilih yang mana menjadi pilihan. (gua malas nak jadi jahat)
SC20111114-192038
Anda boleh save group atau page yang anda minat.
SC20111114-192049SC20111114-192031SC20111114-192107
Antaramuka yang sangat cantik

SC20111114-192130
Tengok sapa yang like status Ustaz Azhar Idrus.
SC20111114-192158
Antara muka baru yang boleh kita tengok by Category, status update, Picture Upload, Family atau kesemuanya sekali. Berguna bila benci status orang pasal Games Facebook atau Spam Link.
Dengan Friendcaster juga anda boleh share status orang, copy dan paste status orang untuk anda sebarkan di twitter atau email… ahhhh banyak lagilah.
Twitter: Ini pun sudah banyak di integrasikan dalam mana-mana smartphone yang berada di pasaran. Gua tidak menggunakan aplikasi natif Android kerana gua terjumpa aplikasi yang lebih handal dari yang standard. Hootsuite misalnya. Ia boleh di dapati secara percuma di market dan membenarkan anda set schedule bagi status anda. Set Masa untuk post status anda andainya berlambak-lambak idea datang dan mengepostnya secara pukal membuatkan orang benci dengan spam yang anda lakukan. Ini boleh bikin followers anda naik hangin. Dengan auto shorten link, plus anda boleh sekalikan update untuk akaun facebook anda dengan 1 aplikasi yang percuma, ini adalah sangat mudah berbanding dari menggunakan komputer. Sangat gila dan pantas bukan?. Sila ingat HootSuite dan anda bahagia menggunakannya.
Untuk Google+ pulak, developer Hootsuite sedang menunggu API yang mungkin akan dilepaskan oleh pihak Google. Andai ini terjadi, perghhh la jawapannya. Dan buat sekarang ini gunakan sahaja aplikasi Google+ yang disediakan oleh pihak Google yang anda boleh dapati secara percuma di Market.
SC20111114-192526
Aplikasi Hootsuite yang membenarkan anda schedule status anda. Tidak kira tweeter atau Facebook
SC20111114-191930
Antara muka editing
SC20111114-192003SC20111114-192014
Timeline Twitter anda. Kalau anda tidak berkenan boleh sahaja gunakan UberSocial atau Twidroyd yang lebih advance. Hashtag, Trending atau liveview misalnya.
Android yang berada di pasaran kini pun sudah sangat murah. Setakat yang menggunakan 1Ghz CPU pun ada dah yang bawah 1k. Kenapa 1Ghz? Kerana ia sudah memadai bagi anda untuk mengelakkan lagging dan task anda di lakukan dengan cepat dan sempurna.
Nanti gua tulis pasal editing gambar pulak ye. Pasti termenung anda di buatnya. Klik ajer kat flickr gua dan saksikan keajaibannya.. bubai
*entry ini google bayar gua RM10k.
*iOS5 atau iPhone mungkin lebih canggih barangkali… Smile

Gua rasa jelek

Kalau dah awak tu pun gemuk, takyah la susah-susah kasi nasihat pasal diabetes obesiti bagai. Paslah kat menteri yang kurus sikit. Ke takda menteri yang kurus dalam Malaysia ni ?

Jeleklah..jelek

Monday, November 14, 2011

Kedai 1Malaysia

Memang confuse pada kata barang itu berkualiti atau tidak. Menjadi punca adalah kerana jenama. Roti Gardenia itu jenamalah. Cuba kalau roti yang pertama kali kita dengar, murah pastinya.

Persoalan, roti apa yang dijual di kedai 1Malaysia?

Gua tak tahu pasal belum ketemu lagi kedai yang dimaksudkan.

Beria benar Mydin mempertahankan kedai 1Malaysia. Kalau dia tukang supply maka gua tahu jawapannya....

NFC tu apa bincek sebenarnya?

NFC buat kondo pasal pelaburan. Eh pundek, lu nak meniaga apa sebenarnya? F tu apa maknanya?

Memang kuyup kalau layan drama politik bangsat ni. Memang kita kasihan.

Lembu yang sangat lembu. Kita semakin kronik. Salah nuar jugak ke?

Ukur baju di badan sendiri

Bila belajar tak tinggi cukuplah dengan jadi orang yang merujuk pada yang pandai. Jangan tiba-tiba jadi pakar rujuk. Logika ni ada masa sesuai pakai tapi semua nak sesuai dengan hukum agama memang la ke laut perginya.
Persoalan kenapa mu tak layak di sini sebab level otak mu itu. Carilah kelebihan lain ye.

Bila orang lain bercakap atas kapasiti kelayakan akademik dia kenapa lu orang naik angin? Kenapa sahaja tidak ke hospital hantar repair lu punya kereta?

Dulu kenapa belajar main-main?

Jangan backing gay atas nama hak kebebasan manusia. Butoh namanya tu!

*apa kata lu pegi main dengan kuda.

Sunday, November 13, 2011

Entry untuk orang bangang

Kalau beli barang tu apa pasal nak mahal-mahal? Contoh beli kapal, kapal selam, kapal terbang, keranda, eh..

Bikin lembu pun apa pasal macam lembu bila guna duit? Apa pasal lembu sangat otak?

Lu menteri apa pasal bangang sangat bikin alasan?

Apa pasal wujud lagi bangang-bangang yang sokong lu?

Salah UMNO juga sebab ajar rakyat jadi bangang.

Najib buat bangang, Jamil buat alasan bangang sebab nak bela boss yang bangang, Padanla Rosmah nampak pandai.

Bersiaran menengok bola

Gua sedang menyaksikan bola sekarang. Tak semeriah bila game EPL. Sunyi sepi.

Celaka apa, kan malam minggu ni. Umat sekarang kurang ghairah barangkali.

Huh..

Thursday, November 10, 2011

Simposium Tareqat Tasawuf Siri 2

Assalamualaikum w.b.t
Dimaklumkan Simposium Tareqat Tasawuf akan kembali dengan siri 2. Pihak penganjur akan adakan pada awal bulan Disember ini. Masih lagi mengekalkan Dr. Haji Jahid bin Haji Sidek sebagai pembentang yang pertama manakala pembentang yang kedua ialah juga salah seorang ahli Jilsah Sufiah Kerajaan Negeri Sembilan iaitu Dr. Abdul Manam Muhammad Al-Merbawi. Beliau adalah pensyarah kanan Universiti Sultan Zainal Abidin, Terengganu dari Fakulti Pengajian Islam Kontemporari dan mempunyai kepakaran dalam bidang Tasawwuf dan Tareqat serta perubatan Islam.

Sedikit perubahan yang di lakukan oleh pihak penganjur kali ini berkenaan bayaran bagi mendapatkan fail kertas kerja yang akan di bentang. RM10.00 ini adalah kerana untuk menampung sedikit kos penganjuran serta penyediaan jamuan dan mengisi tabung bagi pembinaan Pusat Pengamalan Tareqat yang masih lagi dalam pembinaan. Namun begitu bayaran itu hanya jika mahu memiliki fail kertas kerja serta DVD Simposium Tareqat Tasawuf Siri satu yang lepas.
simpo22
Klik untuk besarkan
Diminta para hadirin dapat datang awal kerana pihak penganjur serta di bantu oleh beberapa Agensi, Jabatan dan Tariqat-Tariqat berdaftar ada membuat Pameran Ilmu dan Jualan buku serta cenderamata. Kahadiran awal bagi mengelakkan para hadirin tidak terlepas peluang keemasan untuk mendapatkan sebanyak mana maklumat awal Tareqat yang berdaftar di bawah Enakmen Tareqat Tasawuf Negeri Sembilan Darul Khusus.
Waallahua’lam..

(Mohon untuk sebarkan di blog/forum/web)
Terima kasih.

Monday, November 7, 2011

Lebih satu je dari batu?

Kahkahkah..

Aku takkan komplen kerja aku lagi dah.

Ada yang lebih sadis lagi demi sesuap nasi..