Madrasah As-Saidiyyah

Himpunan Video dan Maklumat berkenaan Madrasah As-Saidiyyah serta Pengajian Kitab di http://pondok-rasah.blogspot.com

Juga koleksi video pengajian kitab Soal Jawab A-Z tentang Tasawuf oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Follow twitter saya @antusabun

Friday, January 18, 2013

Menarik: Masa Depan Agama Islam, Bangsa Melayu dan Raja Melayu

 

Masa depan Melayu, agama Islam dan Raja2 Melayu.

Artikel ini asal nya dalam bahasa Inggeris. Tapi saya terbitkan nya dalam Bahasa Melayu terlebih dahulu. Supaya menghindarkan rasa takut orang Melayu kita yang berjumlah 18 juta dari 28 juta rakyat Malaysia. Supaya 64% orang yang beragama Islam jangan takut kepada 9% orang yang menganut agama Nasrani. Maklum sajalah, UMNO menakutkan orang Melayu supaya berfikiran mereka lemah, mundur, koro dan memerlukan UMNO. 

Takut kita orang Melayu dibuatnya UMNO. Kalau UMNO kalah, orang Melayu yang 18 juta, mati bergelimpangan. 18 juta Melayu lari kucar dan kacir, mundar dan mandir takde panduan. kalau UMNO kalah, maka 64% penganut Islam akan dikristiankan oleh 9% orang Nasrani. takut kita dibuatnya, Raja Melayu memilih pemimpin UMNO untuk menjadi jurucakap kepentingan mereka. takut lagi kita, bila Raja2 Melayu memilih Ibrahim Ali menjuarai kepentingan Raja2 Melayu. 

Bila kerajaan Pakatan ambil alih pemerintahan, bahasa Melayu tetap kekal bahasa rasmi. Kita tak ganti dengan bahasa Cina atau Bahasa India.

Orang Melayu tidak perlu takut. Dah lama mereka ditakutkan. 55 tahun orang Melayu ditakutkan oleh UMNO SUPAYA berfikiran bahawa tanpa UMNO, Melayu akan mati. Inilah sekatan keatas minda orang Melayu yang menyekat mereka dari merdeka fikiran dan minda.

Ingat tak kita ketika Najib sebut, zaman kerajaan tahu serba serbi sudah berakhir? Bohong! Orang UMNO kalau tidak mengkonsentrasikan kuasa, mereka tak boleh urus Negara. UMNO boleh kekal kuasa kalau ramai lagi yang miskin, susah dan jahil. kalau dah ramai senang, dan pandai, UMNO akan hancur. 

Bagaimana mengkonsentrasi kuasa? Guna kekerasan. Guna dakyah dan propaganda. Sebab itu Mahathir kata, kalau nak terus berkuasa, pemimpin jangan takut dan lembik. Mesti kuat( baca zalim) . Lumpuhkan minda rakyat. Lumpuhkan judiciary. Control dan kawal penjawat awam, polis, tentera. Letakkan ketua yang simpati dengan perjaungan UMNO disana- baru kita kuat. Pastikan ketua jabatan yang ada rekod buruk. Supaya mereka tunduk kepada kita.

Demikian cara UMNO mengurus negara.

Apa tindakan yang terbaik mengatasi kelumpuhan berkerajaan ini? Judiciary, civil service, the armed forces and pihak penjaga keselamatan awam( polis)? Mudah sahaja- buangkan semua elemen korap dan sudah habis tempoh. Amalan memberi kontrak kepada pemegang jabatan yang sudah pencen mesti ditamatkan serta merta.

General2 yang lebih suka keluarkan muka diTV dan bercakap mengenai pasukan bola ATM, dibersarakan. Buang semua general2 lapuk dan gantikan dengan professional general yang mahu mengukuhkan pertahanan negar ini.  Peralatan dan persenjataan angkatan tentera, darat, udara dan laut dilengkapkan mengikut kehendak benar pertahanan Negara.

Demikian nya, pimpinan polis yang korap dan rasuah, dibersarakan dan diganti dengan mereka yang professional.

Pastikan kesemua cabang2 kerajaan ini distrukturkan mengikut taburan bangsa diMalaysia. Beri peluang Malaysia ditadbir oleh semua bangsa warga Negara ini. Tarik balik kewarganegaraan mereka yang jadi warga Negara tidak mengikut undang2. Yang dikatakan mengikut undang2 mesti memenuhi syarat2 yang dikenakan.

Boleh atau tidak perlembagaan Negara sekarang ditukar oleh sesiapa? Tidak boleh kerana perubahan dalam perlembagaan memerlukan kekuatan 2/3 dalam parlimen. Kalau pakatan menang 2/3 boleh tukar? Sudah tentu boleh tukar jika perlu. Dan peruntukan perlembagaan keatas bangsa Melayu boleh ditukar atau tidak? Boleh jika dibenarkan oleh perlembagaan baru.

Bagaimana kita pastikan jika ada perlembagaan baru maka kepentingan orang Melayu dijaga? Jawapan mudah ialah memastikan ramai ahli parlimen dalam parlimen adalah Melayu. Dan bukan sahaja UMNO yang Melayu. Melayu yang tidak baik diganti dengan Melayu yang baik.

Dan mesti kita ingat, orang Melayu dalam PAS, dalam PKR dan dalam DAP dan mana mana parti, keMelayuan mereka TIDAK kurang dari Melayu nya UMNO? Perlembagaan boleh kita tukar tapi mesti tengok taburan bangsa, raja2 Melayu dan sebagainya. Ertinya, kalau Pakatan ambil alih kerajaan, kepentingan orang Melayu tetap terjaga dan terlindung. We Malays in DAP, PAS dan PKR are no less Malay than Malays in UMNO.

Siapa kata Melayu kurang cekap dan pandai? UMNO. Siapa kata orang Melayu tidak pandai berniaga? UMNO. Siapa kata Melayu belum sedia itu dan ini? UMNO kata. Jika demikian, mengapa bila UMNO menggantikan Melayu dan melakukan pemajuan dan pemerkasaan atas nama agama, bangsa dan tanah air, masih juga gagal dalam bidang yang UMNO pilih? GLC pun gagal. Syarkat yang UMNO taja pun gagal. Pendek kata apa sahaja yang Melayu UMNO pegang dan sentuh, besar kemungkinan akan gagal.

Penjara atau lokap minda ini membenarkan pemimpin UMNO melakukan durjana keatas bangsa sendiri. Perjuangan yang kononnya dibangunkan diatas agenda agama, bangsa dan tanah air, semenjak 1981 menjadi agenda megayakan segelintir masyarakat yang terpilih. Pada 1981 ma’nikam yang dikenali oleh jauhari Melayu memimpin bangsa kearah kebinasaan. Dalam tahun 1988, kehancuran orang Melayu sampai kekemuncak bila UMNO diharamkan dan diganti oleh UMNO Dr Mahathir. Sebab itu bukan lah satu rahsia mengapa Dr Mahathir tidak senang duduk sekarang, sebab legasi nya yang terbesar iaitu, UMNO88 akan berkubur tidak berapa lama lagi.

Dasar Ekonomi Melayu diganti dengan Dasar Mengayakan Melayu terpilih.
Orang Melayu ada masaalah banyak sekarang sebab membenarkan UMNO menentukan bagaimana kita hidup. Ambil contoh bidang ekonomi. UMNO beritahu kita, orang Melayu kurang pandai, kurang modal dan ada pelbagai kekurangan lain. Jika demikian, mengapa perniagaan yang sepatutnya dijalankan oleh individu Melayu apabila dijalankan oleh GLC tetap gagal? Yang mengendali nya banyak modal dan Melayu yang ada dalam GLC semua terpelajar. Megapa gagal?

Mungkin kalau dibenarkan dijalankan oleh Melayu yang kurang modal dan kurang expertise tadi, pada peringkat awal ada kegagalan. Failure rate dan casualty rate mesti ada sebab mereka berada pada leraning curve. Tapi mungkin juga pada masa sekarang, orang Melayu tersebut sudah diganti oleh Melayu yang sudah berjaya. Mereka berjaya melalui kumpulan pengalaman, ilmu dan kecekapan dan pengumpulan modal.

Tapi sebab UMNO rasa mereka tahu lebih, maka mereka yang menentukan. Bila mereka jalankan, pun gagal. Jadi kita nak tanya Najib, bila dia sebut slogan bahawa zaman kerajaan tahu segala nya, sudah berakhir dia faham atau tidak bagaimana hendak capai matlamat tersebut?  Jika zaman kerajaan tahu serba serbi sudah berakhir, mengapakan kemajuan Melayu sehingga hari ini mesti diarah dari centre?

Why must the progress of Malays for instance, must be centrally commanded by the UMNO plutocrats? Yang menentukan masa hadapan orang Melayu yang miskin, lembut diri, berbudi bahasa ialah golongan Melayu yang istimewa yang “limousine-riding, jet-flying, stylin', profilin', whiskey drinking, wheelin' dealin' kiss-stealin' son of a gun!

Besar kemungkinan dia tidak tahu.  Sebab Najib dan sebahagian besar pimpinan UMNO adalah mereka “ jenis manusia yang berkereta mewah, terbang sana sini dengan jet peribadi, ada gaya, ada stail, minum wiskey, pau sana sini, tidur sana sini. Mereka tidak tahu agenda Melayu yang sebenarnya!

Ketahuilah, UMNO itu hidup diatas system yang menyekat potensi. UMNO jadi penghadang terbesar menyekat kemajuan orang Melayu. Siapa yang kata orang Melayu tak boleh bersaing? UMNO. Siapa yang kata Melayu kurang cekap? UMNO. Siapa yang kata orang Melayu mundur sebab agama Islam penghalang itu dan ini? Ibrahim Ali- kontraktor politik UMNO. Oleh sebab2 maka UMNO kata- bergantunglah kepada nya dan percayakan nya- orang Melayu akan selamat.

Siapa yang menyebabkan orang Melayu sehingga sekarang hidup sebagai pengemis? UMNO. Siapa yang menjalankan dasar penjualan saham kepada Melayu berdarjat ? UMNO. Siapa pula yang membenarkan golongan atasan ini menjual RM52 billion saham tersebut? UMNO. Siapa yang menyebabkan pegangan saham tersebut tinggal RM2 billion? UMNO. Siapa yang menyebabkan Bank Bumiputera hancur? UMNO.

UMNO melakukan ini semua- orang Melayu masih mahu sokong UMNO?

Seoarang sahabat- ahli politik dari Sabah beritahu saya bagaimna nak menerangkan sistem UMNO. Saudara mempunyai anak. Dia lulus SPM 10A. anak seorang pemimpin UMNO lulus SPM dengan 5A, 5B. kedua2 memohon biasiswa. Mana satu yang dapat? Yang dapat ialah anak pemimpin UMNO. Itu sistem UMNO.

Apabila UMNO ujudkan dan pertahankan sistem reward yang rosak dari segi prinsip asal, maka perjalanan pentabiran negara dan ekonomi jadi rosak. Kenapa? Kerana kita ada sistem dimana yang berkerja kuat dan berusaha akan melihat buat apa berusaha keras jika mereka yang kurang pencapaian mempunyai jalan singkat mengatasi mereka. Mereka yang jujur dan amanah dan on the staright, tidak akan dapat meningkatkan diri. 
Ini system UMNO.

Sistem UMNO lah yang menyebabkan mengapa judiciary kita kucar dan kacir. Para hakim yang tegas dan menjalankan pengadilan mengikut hukum, tersekat dari naik keatas. Yang memihak kepada kepentingan politik naik keatas. Yang kekal on the straight path sukar untuk dinaikkan pangkat. Kenaikan pangkat mereka ditentukan oleh ketua eksekutif Negara. Dan ketua eksekutif Negara menaikkan pangkat mereka yang dirasai menjaga kepentingan golongan elit.

Sebagai contoh- how do we improve the judiciary and place it again as the final and trustworthy arbiter of conflicts in society? Di Malaysia, peyelesaian nya amat mudah. Pencenkan SEMUA hakim2 mahkamah tinggi, mahkamah rayuan dan ketua hakim sekali. Gantikan mereka dengan hakim2 yang disokong oleh suatu system pemilihan yang bebas dari campur tangan ketua eksekutif.

Bagaimana nak pencenkan mereka? Dengan membayar mereka. Belanjakan beberapa juta, pencenkan hakim2 yang merosakkan judiciary kita. Dengan sekali tindakan, overnight, kita akan membaiki judiciary kita.

Posted by sakmongkol AK47 at 8:56 am

(Via MOUNTDWELLER)

No comments: