Madrasah As-Saidiyyah

Himpunan Video dan Maklumat berkenaan Madrasah As-Saidiyyah serta Pengajian Kitab di http://pondok-rasah.blogspot.com

Juga koleksi video pengajian kitab Soal Jawab A-Z tentang Tasawuf oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Follow twitter saya @antusabun

Wednesday, August 24, 2011

Cerpen : Karier Dunia Atau Karier Akhirat?

"Mak,saya tak tau apa nak buat lagi mak..." kata Farhan.Farhan hanya mengangguk kepala mendengar.Beberapa minit kemudian,telefon bimbitnya ditekan menamatkan perbualan.Farhan tersandar di sofa di ruang tamu rumahnya.Dia melihat jam dinding,tepat pukul 10:00 malam.Anaknya terbaring di sebelahnya.

Kedengaran bunyi kereta sedang masuk di garaj rumahnya.Lampu dimatikan.Pintu dibuka. Zainab melangkah masuk.

"Zai, awak pegi mana ni? Malam baru balik. Saya dengan Emma makan nasik dengan telur goreng aje malam ni..." tanya Farhan.

Zainab renung wajah suaminya tanpa ada rasa bersalah."Awak tu,saya dah ajar awak masak sikit-sikit..bukannya nak buat.."

Farhan diam."Kenapa saya call awak tak dapat?"

"Ni haa..bateri saya habis!" kata Zainab sambil menunjukkan telefon bimbitnya."Dah la...saya dah balik dah ni..abang tak payah la bising-bising...saya penat. Takkan abang tak paham kerja saya macam mana?"

Farhan mendukung anaknya lalu meletakkan anaknya di atas katil bilik Emma.Farhan tersenyum melihat Emma.Kedengaran bunyi shower dibuka. Farhan mengeluh sambil duduk di sebelah Emma yang sedang tidur.

Beberapa minit kemudian Zainab keluar dari bilik air.Farhan melangkah masuk ke arah bilik tidur mereka lalu duduk di atas katil.

"Awak dah solat Isyak?" tanya Farhan.Zainab menggelengkan kepala."Nanti solat ye?" pujuk Farhan.

"Maghrib tadi solat kat mana?" tanya Farhan lagi.Zainab senyap saja tanpa apa jawapan sambil menyikat rambutnya.

"Zai...?" Farhan bertanya semula, lembut.

"Saya tak solat Maghrib....tadi meeting terlajak dari ke petang sampai 9 lebih.." jawab Zainab.

"Situ tak ada surau ke?Takkanlah tak boleh berenti sekejap semayang ni?" tanya Farhan kepada isterinya lagi.

"And ask my boss to hold the meeting just for me?" tanya Zainab semula.

Farhan terdiam. "Takkan la diorang semua tak solat?"

"Nope...none..." jawab Zainab.

"Kalau dah macam tu...kan lagi baik awak resign aje...tak elok kerja tempat-tempat macam tu.." tegur Farhan.

Zainab mendengus,"..here we go again with all the 'resigned' talk..Abang...it's not easy for us to live in KL with only one salary ok!" Zainab berang."I've told you about this a lot of time before!"

"Iye Zai..tapi kalau dah macam tu..terpaksa tinggal solat..terpaksa burn benda wajib...tak baik," Farhan mempertahankan dirinya.

"Look Farhan..." Zainab melenting. "If God betul nak bagi kita rezeki...kenapa dia suruh kita kerja? There are so many things in our religion that makes our life impractical! Have to cover these..have to do this..shouldn't do this and that.."

Sambung Zainab menghela nafas," kalau I tak join meeting tu...my promotion will be jeopardized. Kalau I pegi solat masa diorang tengah meeting, macam mana pulak kalau ada orang lain yang propose idea dia dulu dan cantas I punya chances?" Zainab betul-betul marah sambil matanya tepat terjegil ke arah Farhan.

" If I do what God intend me to do...macam mana kita nak tambah rezeki kita? Macam mana duit kita nak bertambah kalau I solat? You tell me? How?" tanya Zainab.

Farhan terdiam.Dia memang akui perlukan isterinya bekerja kerana beban kehidupan di kota agak sukar untuk dihadapi keseorangan.Sayangnya,dia tiada jawapan untuk soalan Zainab sebentar tadi.

"So..tell me? Macam mana Allah nak bagi u duit kalau setiap masa dia mintak u ingat dekat Dia? Macam mana u nak dapat gaji kalau time meeting jatuh masa solat maghrib? Tell me because I can't see how!" tanya Zainab separa menjerit.

Pintu bilik mereka terkuak perlahan.

"Mak..abah...Emma terjaga..." Emma melangkah masuk lalu terus memeluk ibunya.
Farhan tidak mampu berkata apa-apa.

Original Page: http://cursingmalay.blogspot.com/2011/08/cerpen-15-karier-dunia-atau-karier.html

No comments: