Madrasah As-Saidiyyah

Himpunan Video dan Maklumat berkenaan Madrasah As-Saidiyyah serta Pengajian Kitab di http://pondok-rasah.blogspot.com

Juga koleksi video pengajian kitab Soal Jawab A-Z tentang Tasawuf oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Follow twitter saya @antusabun

Wednesday, May 23, 2012

Debat Segar PTPTN

by Mantot

 Siapa tengok debat Khairy - Rafizi semalam? Kalau ada sesiapa miss, boleh tengok dekat Youtube. Jangan tak tengok, rugi. Aku tak nak menulis panjang pasal ni sebab butir-butir mengenai apa benda yang diorang debatekan, baik kau tengok sendiri tapi aku lebih suka nak cerita pasal benda yang terjadi di belakang tabir debate tu. Agak susah kau nak jumpa perdebatan dua orang ahli politik yang lain ideologi tapi dilakukan secara civil dengan hujah berlandaskan fakta. Agak bosan jugak kadang2 kalau aku pegi ceramah Pakatan, asyik2 pusing isu sama, asyik2 salahkan orang lain.

Aku tak pernah pergi ceramah UMNO ni jadi aku tak tau apa diorang putar kat situ...lagipun....selalunya ceramah2 orang UMNO ni bangang topik dia...macam satu ceramah yang akan datang ni dekat rumah aku...Ezam Mohd Noor nak cerita pasal BONGKAR dan TIBAI. Dah boleh agak apa dia nak cakap. Takde faedah sangat layan benda camtu. Bodoh.

 Tapi semalam, debate politik yang disertai KJ dan Rafizi ni adalah sesuatu yang segar dalam dunia politik Malaysia. Tak banyak personal attack (kecuali bab RM237 juta yang Rafizi tanya mana pegi bila bapak mertua Khairy bawak keluar duit Petronas) tapi semua lebih kepada idea macam mana nak improve system higher education kita.

 Kalau kau ikut politik, lama-kelamaan kau akan sedar...politician kita sebenarnya kurang idea. Selalunya tak ada langsung sebab tu politician kita hire consultant. Negara kita sangat2 kekurangan orang yang mampu mengeluarkan idea yang dapat improvekan some things.

 KJ...satu masa dulu aku agak anti dia ni sebab cara dia yang agak brash tapi lama kelamaan dia dah jadi seorang politician yang matang. Ignorekan sebentar perhimpunan Patriot yang dipenuhi bangladeshi....Khairy Jamaluddin adalah satu-satunya politician dalam UMNO yang paling menonjol imejnya sebagai modern politician. Even 2 pencabar terdekat dia, Mukhriz dan Khir Toyo lebih kepada old school politician yang lebih mementingkan hierarchy dan kasta.

 Berbaliklah kita kepada idea Rafizi Ramli...apa yang dia sebutkan tu aku tak tau betul ke tidak. Satu, sebab kita tak tau betul2 apa operating cost untuk semua IPTA dan yang kedua, tak mudah seseorang individu yang mendapat keuntungan atas angin untuk let go apa benefit yang dia dapat, semata2 untuk menguntungkan masyarakat. Apa saja idea yang Rafizi sebutkan semalam lebih kepada best case scenario, kontrak2 konsesi dapat di null dan voidkan, hanya akan dapat berjalan jika orang-orang tertentu lebih gemar memikirkan mengenai kepentingan masyarakat. Tak semudah tu kan? Macam KJ ungkit pasal isu KUIS...orang ada perjanjian black and white 30 tahun ...macam mana nak batalkan? 

Bagaimanapun, kalau kau tengok dengan hati yang terbuka semalam, KJ seolah-olah admit...semua perjanjian konsesi adalah unfair kepada rakyat, kan? Kenapa nak pangkah BN lagi selepas debate semalam? Aku tak nampak reasonnya kenapa perlu pangkah BN. Even KJ takde point yang dia keluarkan untuk improve higher education. Dia cuma keluarkan fakta kenapa pendidikan percuma tak sesuai di jalankan dan PTPTN tak sesuai diabolish. Aku berharap KJ keluarkan fakta dari side dia pulak macam mana kalau dia nak implement free education....aku nak tengok idea dia, tapi tak ada.

 Takde pulak organizer tetapkan Rafizi pihak pencadang dan KJ pihak pembangkang, ke aku terlepas pandang? Rasa aku open debate semalam. Nak agree satu sama lain pun takde masalah apa? Jika aku seorang Melayu yang kurang berpendidikan...mana satu pilihan aku? Kerajaan yang kata takleh bagi free education atau alternatif yang kata it's possible untuk provide free education kat Malaysia? Kenapa aku perlu fikir pasal ekonomi negara dan pelbagai masalah lain kalau aku hanyalah seorang rakyat biasa yang wish aku dapat masuk universiti tapi aku tak mampu masuk sebab takde duit? Apa-apa pun...it's good to see ada pihak cuba mewujudkan politik sihat di Malaysia.

Kalau kau perasan dah banyak kali si Rafizi ajak KJ masuk Pakatan...aku tak berapa setuju dengan benda tu. KJ perlu stay dalam UMNO untuk jadi kontra kepada cabaran Pakatan Rakyat, sebab dia adalah satu2 nya orang dalam UMNO yang perjuangan politiknya lain dari pemimpin tertinggi UMNO yang lain. Politik kita perlu check and balance. Selagi KJ dalam UMNO, sekurang-kurangnya there is still hope for UMNO to change. Aku dah mual dengan politik2 kotor ni jadi agak refreshing untuk tengok debate malam semalam jadi kalau KJ join Pakatan...gerakan menyihatkan politik negara kita ni akan slow sebab it will always be modern politician against old school politician. Sama jugak macam kerajaan. Rakyat takkan untung kalau kerajaan yang ada terlalu kuat sehingga opposition tak mampu nak bersuara langsung. Kita akan lebih untung kalau wujud pro and contra, check and balance dalam sistem demokrasi kita.

 Kalau kau dah start terbuka sket minda tu, bolehlah start2 dengar radio BFM (89.9) dan Bernama 24 (93.9). Tapi aku suggest dengar BFM sebab dia tak bias langsung mana2 side...Bernama still banyak propaganda dia tapi still tolerable. Kalau kau rasa perdebatan semalam best dan sesuatu yang ganjil sebab takde unsur2 seks, sila layan BFM tiap2 hari sebab benda macam debate tu tiap2 hari terjadi dalam BFM ni. Kau nak dengar menteri cakap english berterabur? Berlambak2 dalam BFM ni.

 ps - Najib vs Anwar? Kah kah kah. Jangan harap. Set la tarikh dan masa nak debate...zoooomm....Najib tiba-tiba setuju pegi Perancis sebab memenuhi permintaan mahkamah Perancis.

Cursingmalay

No comments: