Perkongsian spontan tanpa kreditFollow twitter saya @negaramerdeka

Tuesday, July 13, 2021

11 RIBU KES POSITIF COVID-19 BUKAN LAH SATU MASALAH JIKA KAWALAN DAN STRATEGI TEPAT.. MALANGNYA IANYA PETANDA BENCANA BESAR EKONOMI..


1- Hari ini ramai yang terkejut dengan jumlah Positif Covid-19 sebanyak 11 ribu kes, Sebenarnya jika jumlah itu dari hasil saringan besar besaran, Bukan lah satu kegagalan..Ia tindakan yang tepat..Ini dilakukan banyak Negara hatta Singapura terhadap semua pekerja asing di Dormitori.. Jadi faham kan sebab apa sejak awal Dr Dzul minta dibuat saringan besar besaran..

2- Saringan besar besaran ini sepatutnya dilakukan seawal Bulan Jun ketika Lockdown dilaksanakan, Ketika rakyat dikurung dirumah..Malangnya tu tak berlaku, Seolah olah takda perancangan, Sudah hampir sebulan Lockdown, baru dumumkan PKPD dan Saringan dibuat..

4- Bila masa Lockdown Terheret lebih lama, Bayangkan PKPD yang sepatutnya tamat 2-3 Hari lagi belum menampakkan cahayanya.. Sebab apa ? disebabkan lockdown itu pada awalnya dilaksanakan atas tujuan Politik, saringan sengaja dikurangkan untuk menunjukkan Lockdown berjaya mengurang Kes, Akhirnya lebih banyak Kluster dan Komuniti terjangkit..

5- Sepatutnya semua ini sudah dijangka, Bila buat Lockdown, Kerajaan sepatutnya sudah menetapkan umpamanya saringan ditingkatkan dari 100 ribu Saringan sehari kepada 200-300 ribu sehari , Malangnya saringan diturunkan kepada 50-60 Ribu atas sebab apa ? Politik semata mata.. Nak nampak mereka berjaya kawal wabak..

6- Umpamanya jika Kerajaan punya perancangan rapi, katakanlah untuk laksanakan 300 ribu saringan sehari.. jangkaan ini sudah masuk dalam Perancangan Kerajaan, Persediaan Katil, Tempat Kuarantin, ICU dan Hospitaliti dapat direncanakan dengan baik..Maka tidak adalah pesakit kritikal terpaksa tidur di lantai, duduk menunggu rawatan.. Kematian yg berlaku akibat kelemahan Perancangan dan Kerajaan..

7- Itu dilakukan Singapura tahun lepas, Masa tu Malaysia hanya mencatatkan 3 ribu kes, Bila aku kata tindakan Singapura tepat.. ada sahabat gelakkan aku.. depa kata Singapura yang kecil sudah Positif lebih 50 Ribu kes, sedangkan rakyat dia cuma 5 juta.. padehal semua semua tindakan kerajaan Singapura dirancang rapi, Semua dalam jangkaan.. jadi ianya terkawal.. 

8- Tahu tak berapa kes kematian di Singapura bila 50 ribu didapati positif, hanya ada pertambahan 7 kematian sepanjang 5 bulan.. Malaysia hari ini ? 100 kematian sehari..Itu beza pemimpin yang ada kebijaksanaan dengan tidak.. sampai Mufti pun meninggal sebab Covid-19..

9- Tahu tak akibat besar dari kesilapan Kerajaan ini ? Bukan saja membunuh Rakyat..tetap membunuh Ekonomi..Dan akan datang membunuh Pekerjaan dan Pendapatan Rakyat.. Bayangkan Kilang dah hampir 2 bulan ditutup.. apalagi lagi PKS dan IKS, Rasanya apa akan jadi ? jika jangkaan penganalisis 500 ribu Syarikat bakal gulung tikar ? Dan banyak Kilang dan pelabur lari dari Malaysia.. apa kesan pada pekerjaan dan Pendapatan Rakyat ? Kerajaan mana fikir semua ini, Depa anggap rakyat pelabur macam depa, Hujung bulan ada gaji..

10- Maka benarlah, Ini Kerajaan yang Gagal..Ada Penasihat Kesihatan pun bodoh..Penasihat Ekonomi pun Bodoh.. Depa tahu sumbat rakyat dgn Moratorium dan i-Sinar.. Pemimpin yg baik fikir kekalkan pekerjaan dan pendapatan Rakyat.. depa ni Merosakkan Negara.. Inilah bencana besar kita selepas ini, bencana Ekonomi.. Tapi Nabi dah Pesan, Bila Amanah diserah bukan kepada ahlinya, Maka Tunggulah saat kehancuran.. :) 

Ipohmali

No comments: