Perkongsian spontan tanpa kreditFollow twitter saya @negaramerdeka

Friday, July 16, 2021

UEC & ADIB : ZAMAN PH, SEBENARNYA KITA SENDIRI TERPERANGKAP DGN PERANGKAP ASHABIYAH..


1- Masa zaman pemerintahan PH, Antara isu yg dijadikan sentimen perkauman Agama dan Bangsa, Adalah isu UEC dan Sekolah Vernakular, Bukan calang calang orang yg mainkan sentimen ini, Termasuk Bekas Ketua Hakim, Hakim Mahkamah Rayuan hatta seorang Mufti yg jahat dari Utara.. 

2- Jika dicampakkan semua sampah dan bau Busuk Perkauman ini ke laut Cina Selatan, Sudah pasti kita akan lihat betapa " REFORM " dan " ISLAH " nya pemerintahan itu berlaku dizaman PH.. Itu sebabnya kata Nabi Ashabiyah ini adalah seruan Jahiliyah.. digambarkan sebagai muntinah, Perkara yang berbau..Busuk..

Nabi SAW Bersabda..

دَعُوهَا، فَإِنَّهَا مُنْتِنَةٌ...

‘ Tinggalkanlah (seruan tersebut) kerana itu perbuatan busuk/Jijik... ”

( Riwayat Bukhari dan Muslim )

3- Tapi malangnya, Ada penyokong PH ini menyambut seruan seruan Ashabiyah, Sehingga hari ini masih ada dari kalangan kita masih bicara mengapa perlu Sekolah Vernakular dihapuskan..Sedangkan jika kita faham akan Realiti, tidak ada mana mana Kerajaan dapat menghapuskan semua ini melainkan melalui Proses yang lama dan penuh Hikmah..  

4- Samalah seperti kita mungkin tidak mampu menghapuskan kehendak Ummat Islam menghantarkan anak anak mereka ke Mahaad Tahfiz dan sekolah aliran Pondok biarpun sudah wujud sistem Sekoah aliran kebangsaan, Tapi kita mungkin beralasan, Ya, Islam sebagai Agama persekutuan.. Jadi kita berhak ada aliran sendiri, Mereka tidak ada hak yg sama.. 

5- Kenapa ini semua terjadi, Ia disebabkan Kecenderungan yg datang dari kecenderungan Kaum dan Agama kita.. Belum dicerita kecenderungan Politik..Lalu kita tidak meraikan perbezaan.. Sebenarnya sama jer, Jika Ashabiyah melayu Ada UMMAH, ada ISMA, bagi bukan Melayu ada Hindraf..Ada Dong Zong.. 

6- Kalau kita fahami sebab apa mereka wujud, Sudah tentu mereka menjadi alat sang penguasa sejak dulu, Siapa lagi kalau bukan UMNO dan BN(MCA).. ada ketika Bersatu dan PAS menyambut dan terperangkap dengan mainan UMNO..ada ketika DAP terperangkap dengan mainan MCA.. Itu yg berlaku zaman PH..

7- Aku sejak zaman PH mempertahankan hak Bukan Melayu keatas sekolah vernakular dan UEC, Malah dalam isu Adib, Aku konsisten berbeza dari ramai sahabat PH, Bukan sebab aku setuju dengan UEC dan Sekolah vernakular..sebab aku memahami realiti Negara kita yang berbilang bangsa yang meminta kita memahami konsep " Lita'arafu" atau bertasamuh...Kenal mengenal dan berasimilasi.. 

8- Sama lah dengan Politik.. Biarpun impian aku akan wujud Politik baru di Malaysia parti berbilang Kaum.. Tetapi kita menerima hakikat dan Realiti ada kerangka pemikiran, Kelompok Masyarakat yang memerlukan parti teras Melayu, Islam dan Bumiputera seperti di Sabah dan Sarawak.. Perubahan Politik ini sendiri melalui proses yg panjang..

9- Apakah kecenderungan ini hanya berlaku dizaman kita sahaja ? Tidak.. Ia berlaku ketika Konflik Kepimpinan menggantikan NABI Saw, Dalam memilih Khalifah antara Faktor besar adalah " Quraish" ..Al Aimmah Quraish..

الْأَئِمَّةُ مِنْ قُرَيْشٍ..

            “ pemimpin itu dari kalangan Quraish” 

(Riwayat Ahmad)

10- Apakah aku tak punya impian Masyarakat kita pelbagai kaum untuk hidup bersama dalam satu aliran, Sudah pasti itu impian bersama...cuma apa yg perlu kita faham.. prosesnya panjang.. Kita perlu melalui proses itu dengan penuh "hikmah" dan bijaksana.. Sekolah Kebangsaan itu terlebih dahulu perlu diperkukuhkan.. 

11- Jadi apa sistem yang baik untuk anak bangsa dan Rakyat Malaysia hari ini, Apakah sekolah Kebangsaan jenis Cina dan Tamil ? Apakah Sekolah aliran Agama dan Kebangsaan ? Kalau tanya kepada aku jika ingin keluar perangkap dan prejudis kaum dan Agama.. jawabnya jujur.. Sekolah Terbaik bagi Negara Malaysia adalah Konsep Sekolah Mubaligh Kristian.. Itulah model terbaik bagi Negara kita hari ini.. :)

Ipohmali

No comments: